Na ICC se je začelo sojenje kenijskemu podpredsedniku Rutu

William Ruto je obtožen načrtovanja smrtonosnega nasilja po predsedniških volitvah v Keniji leta 2007.

Objavljeno
10. september 2013 13.41
KENYA-POLITICS-ICC-TRIAL
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Haag − Na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu se je danes začelo sojenje kenijskemu podpredsedniku Williamu Rutu, obtoženemu zločinov proti človečnosti. Gre za najvišjega predstavnika kake države, ki se je znašel pred omenjenim sodiščem, piše Slovenska tiskovna agenicja.

Ruto je na sodišče prispel prostovoljno, saj se namerava braniti pred obtožbami, da je načrtoval smrtonosno nasilje po predsedniških volitvah v Keniji leta 2007, v katerem je bilo ubitih najmanj 1100 ljudi, več kot 600.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Na sodišču mu je podporo izreklo več kenijskih poslancev in drugih privržencev.

Poleg 46-letnega Ruta se zagovarja še 38-letni radijski šef Joshua arap Sang. »Tukaj sva in Bog naju bo vodil,« je ob prihodu na sodišče dejal Sang. »Nisem prispeval k nasilju v Keniji, pač pa k miru,« je še dodal po pisanju STA.

Sojenje kenijskemu predsedniku Uhuru Kenyatti pa se bo pred ICC začelo 12. novembra. Tudi on je obtožen zločinov proti človečnosti, med drugim ubojev, posilstev, preganjanja in nasilja. Tako Ruto in Kenyatta zavračata obtožbe, a kljub temu trdita, da bosta popolnoma sodelovala z ICC.

V Keniji se je Mednarodno kazensko sodišče sicer znašlo pod plazom hudih kritik. Številni kenijski politiki sodišče razumejo kot neokolonialistično organizacijo, ki preganja samo Afričane, zaradi česar so se tudi začele razprave o odstopu Kenije od Rimskega statuta ICC.