Na Japonskem potrdili prisotnost virusa H5N1

Na Japonskem so na neki perutninski farmi prvič po treh letih potrdili prisotnost človeku nevarnega virusa ptičje gripe H5N1.

Objavljeno
16. januar 2007 14.46
Tokio/Bruselj - Na Japonskem so prvič po treh letih potrdili prisotnost človeku nevarnega virusa ptičje gripe H5N1. Virus so po navedbah japonskega ministrstva za kmetijstvo odkrili na neki perutninski farmi v okraju Mijazaki, testi pa so že potrdili, da gre za H5N1.

Po dosedanjih podatkih okužbe s ptičjo gripo pri ljudeh zaenkrat niso zabeležili. Oblasti so sicer omenjeno farmo že dezinficirale in z nje odstranile 12.000 mrtvih ptic, od katerih so jih 8300 pobili, da bi zajezili širjenje virusa. Do srede naj bi opravili potrebne preglede še na vseh perutninskih farmah in kmetijah v krogu desetih kilometrov od mesta izbruha virusa.

Oporečna perutnina ne more v EU

Evropska unija pozorno spremlja širjenje virusa ptičje gripe in je v visoki stopnji pripravljenosti na ukrepanje, če bo to potrebno, so danes zatrdili v Bruslju v odzivu na nove primere ptičje gripe v Aziji. "Proizvodi, ki bi pomenili kakršno koli tveganje, ne morejo priti v EU," je zagotovil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Philip Tod in poudaril, da "ptičja gripa ostaja globalna grožnja".

"Obstoječi ukrepi so zadostni," je zatrdil tiskovni predstavnik komisarja za zdravje Markosa Kiprianuja, vendar bo unija še naprej "budno" spremljala širjenje ptičje gripe po svetu. EU mora še naprej zagotavljati "visoko stopnjo varnosti na svojih perutninskih farmah", je poudaril.