Na Japonskem potrdili ptičjo gripo

Na Japonskem so potrdili, da je smrtonosni virus ptičje gripe izbruhnil na farmi s perutnino na južnem otoku Kjušu. Pri tem je poginilo štiri tisoč piščancev, osem tisoč pa so jih nato še usmrtili.

Objavljeno
16. januar 2007 09.03
Tokio - Na Japonskem so potrdili, da je smrtonosni virus ptičje gripe izbruhnil na farmi s perutnino na južnem otoku Kjušu. Pri tem je poginilo štiri tisoč piščancev, osem tisoč pa so jih nato še usmrtili. Testi so po navedbah japonskega ministrstva za kmetijstvo pokazali prisotnost virusa H5N1. Vlada je tako prepovedala oskrbo z jajci in perutnino v radiju desetih kilometrov od farme, kjer je izbruhnila ptičja gripa, poročajo tuji mediji.

Sicer pa so države v Aziji v pripravljenosti, saj so v minulih tednih poročali o več primerih človeških žrtev ptičje gripe. Do izbruha je prišlo na Tajskem, v Vietnamu pa je virus dosegel provinco ob delti Mekonga. V Indoneziji so v tem letu za posledicami ptičje gripe umrle že štiri osebe.

Od izbruha virusa H5N1 v jugovzhodni Aziji v letu 2003 je ptičja gripa zahtevala že več kot 150 življenj po celem svetu.