Na Japonskem potrdili virus H5N1

Preiskave so potrdile, da je izbruh ptičje gripe na piščančji farmi v Hjugi na jugu Japonske povzročila človeku nevarna različica virusa H5N1.

Objavljeno
27. januar 2007 12.48
ptičja gripa na Japonskem
Tokio - Preiskave so potrdile, da je izbruh ptičje gripe na piščančji farmi v Hjugi na jugu Japonske povzročila človeku nevarna različica virusa H5N1, je danes sporočilo japonsko ministrstvo za kmetijstvo. Oblasti so zato odredile pokol perjadi na prizadeti farmi.

Potem ko je v prvi polovici januarja zaradi okužbe z virusom ptičje gripe na neki drugi piščančji farmi poginilo kakih 4000 piščancev, je japonski državni laboratorij opravil še analize poginulih 3000 piščancev s farme v Hjugi in ugotovil, da je bila tudi tu perjad okužena z nevarnim virusom. Na piščančji farmi v Hjugi so zato že v petek začeli pokol preostalih 49.000 piščancev, preventivno pa bodo morali poklati tudi 50.000 piščancev s sosednje farme.

Zaradi okužbe s človeku nevarno različico virusa ptičje gripe (H5N1) je od leta 2003 po svetu umrlo 163 ljudi. Japonska je doslej zabeležila eno okužbo človeka s tem virusom, smrtnih žrtev pa v tej državi ni bilo.