Na Japonskem se tla še vedno tresejo

Po potresu z močjo 8,9 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je stresel severovzhodno obalo Japonske  in sprožil več cunamijev, je danes ponoči po našem času prišlo do novih potresnih sunkov.

Objavljeno
11. marec 2011 09.04
Maja Jaklič, Mojca Boštele, delo.si
Maja Jaklič, Mojca Boštele, delo.si
Tokio - Najmočnejši je bil 6,8 stopnje po Richterju. Na skoraj istem mestu, kot potres, je tokratni povzročil sedem metrov visoke popotresne valove. Voda se je ponekod razlila do 10 kilometrov v notranjost Japonske in odnašala pred seboj hiše, avtomobile in celo letala.

Preventivni ukrepi tudi na pacifiških obalah

Vlade latinskoameriških držav so medtem prebivalcem na otokih in ob obalah v pričakovanju morebitnega močnega cunamija po katastrofalnem potresu na Japonskem naročile, naj se umaknejo na višje predele.

Cunami je sicer že prešel območje Havajev, kjer so izmerili skoraj dva metra visoke valove, dosegel pa je tudi mehiško obalo, kjer so bili valovi visoki do 70 centimetrov, a bi lahko sledeči po ocenah znanstvenikov dosegli tudi dva metra.

Na čilskem Velikonočnem otoku v Pacifiku so evakuirali 1500 prebivalcev oziroma tretjino prebivalstva otoka. Premestili so jih na letališče, ki leži 45 metrov nad morsko gladino. Prvi val cunamija naj bi otok dosegel okrog polnoči, čilsko obalo, kjer bodo oblasti prav tako preventivno evakuirale prebivalce, pa okrog četrte ure.

V Ekvadorju je državno naftno podjetje Petroecuador začasno iz preventivnih razlogov ustavilo izvoz surove nafte, na ekvadorskih Galapaških otokih v Pacifiku pa so se prebivalci že preselili na višje ležeča območja.

Kako je treslo

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je bil epicenter potresa, ki je območje stresel zgodaj popoldne po lokalnem času, približno 400 kilometrov severovzhodno od prestolnice, na globini dobrih 32 kilometrov. Kljub temu so se stavbe v Tokiu, največjem urbanem območju na svetu s 30 milijoni prebivalcev, močno zibale, zato so številni pobegnili na ulice. Policija je sporočila, da je doslej življenje izgubilo vsaj 380 ljudi, skoraj tisoč je pogrešanih. Kot je poročala lokalna televizija bo število smrtnih žrtev preseglo število tisoč.

Oblasti so zaradi potresa zaustavile sistem podzemne železnice, zato je v prestolnici obtičalo milijone ljudi. Številni so se tako znašli daleč od svojih domov in družin, s katerimi ne morejo niti govoriti, saj so se zaradi preobremenjenosti porušile telefonske linije. Vlada prebivalce Tokia poziva, naj raje ostanejo v bližini svojih delovnih mest, namesto da se podajo na dolgo pot domov, saj jim v tem primeru grozi še kakšna nesreča. V mestu je poleg tega izbruhnilo najmanj šest požarov. Televizijski helikopterji, ki so ga preletali, so pročali, da je na avtocestah velika gneča.

»Nekaj časa nas je treslo tako močno, da smo se morali nečesa oprijeti,« je povedala predstavnica oblasti iz najhuje prizadetega mesta Kurihara. »Iz stavb nismo mogli pobegniti, saj so se sunki nadaljevali.« Območje je nato streslo več popotresnih sunkov z močjo 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici. Premier Naoto Kan je nemudoma po potresu sklical svoj kabinet, vlada pa je v najhuje prizadeto prefekturo Mijagi poslala vojaške ladje.

Po potresu so zaustavili štiri jedrske elektrarne, najbližje epicentru, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Japonska tiskovna agencija Kyodo News pa poroča, da je v jedrski elektrarni Onagava v prefekturi Mijagi po potresu izbruhnil požar. Do težav je prišlo tudi v jedrski elektrarni Fukušima Daiči, kjer je zatajil ohlajevalni sistem. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP so ameriške sile že dostavile ohlajevalno sredstvo. »Kot veste ima Japonska zelo zanesljive jedrske elektrarne, ki imajo visoke varnostne standarde. A eden izmed reaktorjev zaradi potresa ni deloval kot bi moral. Ameriške zračne sile so v elektrarno že dostavile ohlajevalna sredstva,« je povedala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Popotresni valovi visoki tudi deset metrov

Silovit potres je sprožil cunamije, ki so preplavili obalna mesta ter pred seboj odplaknili ladje in jih nagrmadil na obalo. Mesto Sendai, ki je najbližje žarišču potresa, je po podatkih francoske tiskovne agencije AFP preplavil deset metrov visok popotresni val. Tamkajšnja policija je na opustošenem območju našla med 200 in 300 trupel, voda pa je na celotnem otoku Honšu zalila 3000 domov. »Zaradi ogromne škode bomo potrebovali kar nekaj časa, da zberemo vse podatke,« so sporočil iz policije. Vojska je medtem evakuirala med 60.000 in 70.000 prebivalcev Sendaija.

Posnetki iz zraka kažejo, da so obalna mesta na severu države popolnoma poplavljena. Cunami je odnesel tudi ladjo, na krovu katere je bilo okoli sto ljudi. Pogrešajo še potniški vlak.

Potres so čutili tudi v kitajski prestolnici Peking, ki je od središča potresa oddaljena približno 2500 kilometrov. O škodi ne poročajo

Številne države izdale opozorila pred cunamiji


Iz Pacifiškega centra za obveščanje pred cunamiji so sporočili, da lahko tako silovit potres sproži uničujoče popotresne valove. Po potresu na Japonskem je opozorilo pred cunamiji izdalo že več držav.

Tajvanske oblasti so prebivalce na vzhodu in severovzhodu otoka opozorile, da bi lahko popotresni valovi segali vse do mest Hualien in Taitung ter pristanišča Keelung. »Prebivalce obalnih območij opozarjamo na previdnost, mi pa še naprej spremljamo razvoj cunamija,« so sporočile tamkajšnje oblasti.

Rusko ministrstvo za izredne razmere je izdalo opozorilo za Kurilsko otoško verigo. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala predstavnica regionalnih oblasti Jekaterina Potvorova, z otočja že evakuirajo vse prebivalce.

Opozorilo pred nevarnostjo popotresnih valov na vzhodnih obalah so izdale tudi filipinske oblasti, vendar so ga že preklicale. Ob tamkajšnjo obalo so namreč pljusknili le manjši valovi.

Prvi popotresni valovi, ki so že zadeli ob obalo Havajev, niso povzročili gmotne škode. Kasneje so ob obalo trčili višji valovi, ki so se razlili po bližnjih ulicah in poplavili nekaj hotelov ter stanovanjskih hiš. Hujše škode niso povzročili. Havajski guverner Neil Abercrombie je povedal, da jim je bilo prizaneseno. »Vsi tu imamo občutek, da so Havaji najbolj blagoslovljen kraj na Zemlji.«

Na udaru je bila tudi zahodna obala ZDA. Valovi, ki so trčili ob obalo Kalifornije, so odnesli nekaj pomolov in poškodovali barke. Tamkajšnji reševalci še vedno iščejo moškega, ki je želel fotografirati razbesnelo morje, a se mu je preveč približal. Štiri radovedneže so iz vode potegnili pravočasno.

V pripravljenosti so zdaj v Južni Ameriki. Valovi bodo v naslednjih urah udarili ob obale Čila, Ekvadorja in Peruja. Tamkajšnje oblasti so prebivalcem ukazale, da se umaknejo v višje ležeče kraje.

Potresi na Japonskem del vsakdana

Japonska leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču in je posejana z ognjeniki, Tokijo pa na enem izmed najnevarnejših območij - na stičišču treh tektonskih plošč: evrazijske, pacifiške in filipinske, ki drgnejo druga ob drugo, ob čemer se nabira seizmični pritisk.

Vladni odbor za raziskovanje potresov opozarja na 70 odstotno možnost silovitega potresa z magnitudo 8, ki bo v naslednjih 30 letih stresel planjavo Kanto, kjer leži tudi japonska prestolnica.

Silovit potres je Tokijo nazadnje stresel leta 1923, ko je v Velikem potresu Kanto umrlo več kot 140.000 ljudi, številni med njimi v požarih - kot posledica potresa je namreč nastal tudi ogromen ognjen vrtinec. Leta 1995 je v mestu Kobe v potresu z močjo 7,2 stopnje po Richterjevi lestvici umrlo prek 6400 ljudi.

Potresi so na Japonskem nekaj vsakdanjega, tamkajšnji prebivalci pa se redno udeležujejo vaj. Jedrske elektrarne in hitri vlaki so zasnovani tako, da se v primeru potresa nemudoma ustavijo, številne novogradnje pa so okrepljene z jeklom.

Dogajanje lahko spremljate v živoOnline video chat by Ustream
Posnetki cunamija na Japonskem