Na jugu Afganistana začetek nove Natove operacije

Na jugu Afganistana se je začela operacija "Sokolji vrh" mednarodnih sil ISAF proti talibanom v provinci Kandahar. Glavni namen operacije je spodbuditi sodelovanje med plemeni in lokalnimi voditelji.

Objavljeno
15. december 2006 20.31
Kabul - Na jugu Afganistana se je začela nova operacija "Sokolji vrh" mednarodnih sil Isaf proti talibanom v provinci Kandahar. Glavni namen operacije je sodelovanje s plemenskimi starešinami in lokalnimi voditelji za zagotavljanje pomoči in usmerjenega razvoja prebivalcem okrožij Zahre in Pandžvaji, je pojasnil poveljnik sil ISaf za južni Afganistan generalmajor Ton Van Loon.

Sile Isaf in afganistanske varnostne sile zbirajo v dveh okrožjih "veliko enoto" kot prikaz "enotnosti in moči", vojaki pa so "pripravljeni ponovno demonstrirati svojo sposobnost za spopad in zmago nad talibani", je še dejal Van Loon.
Operacija bo po navedbah generalmajorja "talibanom poslala jasno in močno sporočilo, da prebivalci Afganistana želijo njihov umik". "Tisti, ki razmišljajo o tem, da bi se pridružili talibanom, bi morali poslušati svoje plemenske starešine in izbrati pot miru, ne uničenja," je prepričan Van Loon.

Samomorilski napad v Gardezu

Medtem je v mestu Gardes na jugu države danes prišlo do novega samomorilskega napada, v katerem sta bila ubita afganistanski vojak in civilist. Dva vojaka koalicijskih sil pod vodstvom ZDA in še en civilist so bili pri tem ranjeni, so sporočili s poveljstva sil Isaf. Napad je bil naperjen proti afganistanski patrulji, pri kateri pa so sodelovali tudi tuji vojaki.

Samomorilski napad na trgu v južnoafganistanskem mestu Kalat pa je poleg napadalčevega terjal življenja štirih civilistov, še 29 ljudi pa je bilo ranjenih. V Afganistanu je bilo sicer letos ubitih več kot 3900 ljudi, od tega okoli tisoč civilistov, kar je petkrat več kot v letu 2005.