Na jugu Turčije ubitih osem policistov

Turška vojska na jugu in jugovzhodu države ter tudi na severu Iraka redno sproža obsežne operacije proti PKK.

Objavljeno
16. september 2012 14.32
reut*TURKEY-IRAQ
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Diyarbakir - V eksploziji ob cesti podtaknjene bombe je bilo danes na jugu Turčije ubitih osem turških policistov, še devet pa je bilo ranjenih. Za napadom naj bi stali separatisti iz prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), piše Slovenska tiskovna agencija.

Bomba je eksplodirala danes zjutraj okoli devete ure po srednjeevropskem času, ko je po cesti v njeni neposredni bližini peljal avtobus s policisti. Do napada je prišlo v okrožju Karliova v južni turški provinci Bingol.

Nasilje med kurdskimi uporniki in turškimi varnostnimi silami se v zadnjem letu stopnjuje in je terjalo več sto življenj. Turška vojska na jugu in jugovzhodu države ter tudi na severu Iraka redno sproža obsežne operacije proti PKK. Samo v zadnjih treh dneh je bilo v teh operacijah ubitih najmanj 28 kurdskih upornikov.

PKK, ki tako v Turčiji kot tudi v EU in ZDA velja za teroristično organizacijo, se sicer za avtonomijo jugovzhoda Turčije bori že vse od leta 1984. Skupno je bilo v konfliktu ubitih okoli 45.000 ljudi.