Na Kitajskem se je začelo sojenje pomočniku Bo Xilaija

Wang Lijun je obtožen dezerterstva, zlorabe oblasti, prejemanja podkupnine in prilagajanja zakonov sebičnim ciljem.

Objavljeno
17. september 2012 18.16
CHINA-US-POLITICS-CORRUPTION-PROBE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − Na sodišču v Chengduju na jugozahodu Kitajske se je za zaprtimi vrati začelo sojenje nekdanjemu policijskemu šefu Wang Lijunu, vpletenemu v politični škandal, ki je s položaja odnesel vplivnega politika Bo Xilaija, piše Slovenska tiskovna agencija. Sojenje naj bi za javnost odprli v torek.

Wang Lijun je obtožen dezerterstva, zlorabe oblasti, prejemanja podkupnine in prilagajanja zakonov sebičnim ciljem.

Wang, nekoč desna roka Bo Xilaija, je kot načelnik mestne policije vodil kampanjo proti organiziranemu kriminalu v mestu Chongqing, kjer je bil Bo sekretar komunistične partije, dokler ga marca niso odstavili. Wang je na položaj prišel ob podpori Boja, ki je upal, da mu bo uspešen boj proti kriminalu prinesel položaj v kitajskem vodstvu.

V okviru kampanje proti organiziranemu kriminalu so v Chongqingu prijeli na tisoče ljudi in ugotovili razširjenost mučenja in kršitev človekovih pravic s strani mestne policije, piše STA.

Odnosi med njima so se poslabšali letos, potem ko so v hotelski sobi v mestu našli mrtvega britanskega poslovneža Neila Heywooda, tesnega sodelavca Bojeve družine.

Največji politični škandal na Kitajskem v zadnjih letih je nato izbruhnil, ko je Wang februarja pobegnil na ameriški konzulat v Chengduju, kjer je ostal nekaj ur, nato pa se je predal kitajski policiji. Tam je menda razkril, da sta policija in Bo skušala prikriti umor britanskega poslovneža.

Bo, ki bi letos verjetno postal član politbiroja komunistične partije, je po Wangovi avanturi na ameriškem konzulatu ostal brez položaja, njegova soproga Gu Kailai pa je bila obtožena umora britanskega poslovneža. Pretekli mesec je bila obsojena na smrt z dveletnim odlogom izvršitve kazni.

Kot še piše STA, bo sojenje Wangu zanimivo predvsem zaradi morebitnih indicev o usodi Boja, ki ga že mesece niso videli v javnosti. Obstajajo domneve, da je v hišnem priporu.