Na Kosovu zaplenili večjo količino orožja

Kosovska policija je na območju Glogovac zaplenila večjo količino orožja in priprla več oseb, med njimi tudi pripadnike stranke vladajoče koalicije.

Objavljeno
21. december 2006 21.11
Kakšna usoda se piše Kosovu?
Priština - Kosovska policija je danes potrdila, da je v sredo na območju občine Glogovac zahodno od Prištine zaplenila večjo količino orožja in priprla tri osebe, med njimi dva pripadnika Zveze za prihodnost Kosova (AAK), članice vladajoče koalicije na Kosovu. Poleg tega je eden od aretiranih članov AAK tudi svetovalec v pokrajinskem ministrstvu za delo in zaposlovanje. Afero z orožjem sta že obsodila misija ZN na Kosovu (UNMIK) in kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Policija je ob sodelovanju s pripadniki mednarodnih mirovnih sil v pokrajini (Kfor) v bližini Glogovca zasegla kombi, v katerem je našla 116 artilerijskih granat, dve avtomatski puški, netrzajni top, protitankovske mine, več kot 2500 kosov streliva različnega kalibra, vojaške uniforme in zaščitne maske.

Agencija Tanjug izpostavlja, da je dobil dogodek "škandalozne razsežnosti", ko se je izvedelo, da sta med priprtimi dva pripadnika AAK Ramusha Haradinaja. Haradinaj je spomladi 2005 odstopil s položaja predsednika kosovske vlade, ko je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu proti njemu vložilo obtožnico. Haradinaj sedaj na prostosti v Prištini čaka na začetek sojenja, do katerega naj bi prišlo marca leta 2007.

Haradinajeva stranka je sporočila, da jo aretacija njunih dveh pripadnikov - vladnega svetovalca in funkcionarja Naima Bazaja ter strankarskega funkcionarja Skenderja Habibija - preseneča, vendar pa je podprla akcijo policije v zvezi s pojasnitvijo okoliščin glede zaplenjenega orožja.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je danes ostro obsodil "protizakonito posest orožja in streliva" ter od policije in pravosodnih organov zahteval, da zadevo pojasnijo do konca. Z obsodbo primera se je oglasil tudi UNMIK, ki je sporočil, da je še posebej vznemirjen zaradi sodelovanja vladnega svetovalca v nezakonitem posedovanju in trgovini z orožjem.

Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thaqija, ki je najmočnejša opozicijska stranka v pokrajinski skupščini, pa je zahtevala čimprejšnjo parlamentarno razpravo o varnostnem položaju na Kosovu. PDK je sicer v sredo napovedal, da bo na eni od prvih skupščinskih sej zahteval glasovanje o zaupnici vladi Agima Cekuja, ki ga je sicer za premiera predlagala Haradinajeva AAK.