Na Kosovu zopet vroče

V Prištini so pripravili proteste, ki pa so se sprevrgli v nemire, proti vmešavanju mednarodne skupnosti v dogajanje na Kosovu. Policija je sporočila, da je aretirala 20 protestnikov.

Objavljeno
25. avgust 2009 17.19
Ka.K./Da. O./STA
Ka.K./Da. O./STA
Priština - V Prištini so proti vmešavanju mednarodne skupnosti v dogajanje na Kosovu protestirali pripadniki albanskega gibanja Samoopredelitev, pri čemer je bilo poškodovanih 28 avtomobilov misije Evropske unije na Kosovu (Eulex). Policija je sporočila, da je aretirala 20 protestnikov.

 

Pripadniki Samoopredelitve, ki že ves čas nasprotujejo prisotnosti Eulexa in zahtevajo za polno neodvisnost Kosova, so se na ulice podali zaradi novic, da namerava Eulex v kratkem s srbskim notranjim ministrstvom podpisati protokol o policijskem sodelovanju.

 

Kot je za pojasnil tiskovni predstavnik kosovske policije Arber Beka, so jezni protestniki prevračali avtomobile Eulexa, ki so bili parkirani v središču Prištine, jih obmetavali s kamenjem ter rezali pnevmatike na njih.

 

V Eulexu so ostro obsodili incident in obenem pohvalili "hiter in učinkovit odgovor" kosovske policije. Kot so poudarili, podpirajo idejo mirnih protestov, ki je pomemben element vsake demokratične družbe, vendar pa kriminal in povzročanje škode zgolj škodita interesom ali argumentom protestnikov.