Na Kveti je šlo za samomorilski napad

V samomorilskem bombnem napadu v mestu Kveta na jugozahodu Pakistana je življenje izgubilo najmanj 15 ljudi, najmanj 35 jih je bilo ranjenih.To je bil že šesti teroristični napad v Pakistanu v tem mesecu.

Objavljeno
17. februar 2007 15.48
Razdejanje po eksplozije bombe v Pakistanu
Islamabad - V samomorilskem bombnem napadu v mestu Kveta na jugozahodu Pakistana je danes življenje izgubilo najmanj 15 ljudi, najmanj 35 jih je bilo ranjenih. Več ljudi je v kritičnem stanju.

Predstavniki tamkajšnjih oblasti niso takoj potrdili, da je šlo za samomorilski napad, prav tako pa niso razkrili podrobnosti, kdo je v napadu še sodeloval. Na jugu Pakistana je policija medtem aretirala tri domnevne islamske skrajneže, ki naj bi načrtovali samomorilske napade na šiitsko manjšino.

Bomba na sodišču

Do eksplozije je po zadnjih podatkih prišlo na tamkajšnjem sodišču, v katerem se nahajajo tudi prostori policijske postaje. Pri tem je šlo za napad neznanega napadalca. Medtem so aretirali tri osumljence načrtovanja podobnih napadov.

V napadu je poleg enega izmed sodnikov umrlo še pet odvetnikov in sorodniki nekaterih obtožencev, ki so čakali na sojenje. V času eksplozije se je v stavbi nahajalo več sto ljudi.
Odgovornosti za napad še ni prevzel nihče. "Na tej točki je težko oceniti, ali je bil to samomorilski napad ali je kdo podstavil bombo," je dejal predstavnik tamkajšnje policije Rauf Kan. Po besedah predstavnika notranjega ministrstva so varnostne ukrepe po napadu že zaostrili.

Bombni napad po aretaciji upornikov v Karačiju

Do današnjega napada je prišlo dan potem, ko je policija aretirala pet domnevnih upornikov iz mest Karači in Ravalpindi, ki naj bi načrtovali napad na tujce in šiitsko manjšino. V Pakistanu, ki je eden ključnih ameriških zaveznikov v boju proti terorizmu, je število napadov po 11. septembru 2001 naraslo.

Napad v Kveti bil tako že šesti napad v Pakistanu v zadnjem mesecu. V samomorilskem napadu v mestu Pešavar na severu Pakistana ob meji z Afganistanom konec januarja je umrlo 14 ljudi.

Kveta je središče pakistanske province Balučistan na meji z Afganistanom in Iranom. V zadnjem času se nasilje v omenjeni provinci stopnjuje, saj tamkajšnja etnična večina Baluči zahteva večjo politično avtonomijo in večji delež pri izkoriščanju tamkajšnjih naravnih virov.