Na lokalnih volitvah v BiH slavile nacionalne stranke

Na volitvah je 3,1 milijona volivcev izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin med več kot 30.000 kandidati.

Objavljeno
08. oktober 2012 10.22
BOSNIA/
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Sarajevo − Nedeljske lokalne volitve v BiH so potrdile dosedanje razmerje moči v državi. V okoljih z večinskim bošnjaškim, srbskim ali hrvaškim prebivalstvom so namreč slavile nacionalne stranke.

Po najnovejših nepopolnih izidih, ki jih je popoldne objavila državna volilna komisija, je v največ občinah, 34, slavila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA), sledi pa ji Srbska demokratska stranka (SDS), ki je zmagovalka v 25 občinah, piše Slovenska tiskovna agencija.

Največji poraženec volitev Milorad Dodik

Največji poraženec tokratnih volitev je predsednik Republike srbske Milorad Dodik oziroma njegovo Zavezništvo neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki si je glede na začasne izide zagotovilo le 18 županov, medtem ko jih je doslej imelo 41. Dodik je že ponoči napovedal, da se bo njegova stranka iz izidov volitev morala česa naučiti.

Analitičarka Tanja Topić je po pisanju STA ocenila, da je v Republiki srbski prišlo do »tektonskih premikov«, izidi pa kažejo, da Dodikova moč upada. Tudi sociolog Siniša Marčić ocenjuje, da je SNSD izgubil zaupanje volivcev. Več opazovalcev se strinja, da volivci v Republiki srbski tokrat niso glasovali za programe drugih strank ampak proti Dodiku.

Vodilni stranki Hrvatov v BiH, HDZ BiH in HDZ 1990, bosta poslej imeli 13 oziroma tri župane in tako ostajata najvplivnejši na območju, kjer živijo Hrvati.

V Federaciji BiH si je SDA vrnila primat, njena nekdanja zaveznica, Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH) pa bo imela enajst županov. Stranka za boljšo prihodnost (SBB) spornega tajkuna Fahrudina Radončića je pridobila zaupanje volivcev v dveh občinah.

V Srebrenici zmaga srbske kandidatke

V Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov med vojno v BiH izvedle pokol nad Bošnjaki, je po najnovejših podatkih volilne komisije zmagala srbska kandidatka Koalicije za Republiko srbsko Vesna Kočević, ki je prejela 500 glasov več od svojega glavnega tekmeca, dosedanjega bošnjaškega župana Ćamila Durakovića. Po 88 odstotkih preštetih glasovnic je Kočevićevo podprlo 46 odstotkov volivcev, Durakovića pa 37 odstotkov, je sporočila volilna komisija.

Duraković ocenjuje, da bi morali pred končno razglasitvijo zmagovalca med drugim počakati še na glasove tistih Srebreničanov, ki so volili v Federaciji BiH.

V Srebrenici, edini občini v Republiki srbski z bošnjaškim županom, so sicer volitve prvič potekale po istih pravilih kot drugod v državi. Volili so namreč lahko samo tisti, ki imajo tam prijavljeno stalno bivališče, medtem ko so doslej volitve izvajali na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čemer je hotela mednarodna skupnost vzpodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Volitve v skladu z mednarodnimi standardi

Mednarodni opazovalci so danes ocenili, da so volitve potekale v skladu z mednarodnimi standardi, čeprav so po besedah poročevalke Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope Amy Koopmanschap opazovalci zabeležili tudi nekatere pomanjkljivosti.

Te se nanašajo predvsem na vlogo opazovalcev političnih strank in zapleteno glasovanje za tiste, ki živijo zunaj občin, kjer imajo stalno bivališče. »Za izvedbo volitev bi potrebovali več profesionalnih in izkušenih uradnikov, vpliv strank pa bi moral biti manjši,« je po pisanju STA dejala Koopmanschapova.

Osrednja volilna komisija pa je sporočila, da so na tokratnih volitvah zabeležili nenavadno veliko neveljavnih glasovnic. Na državni ravni so tako zabeležili 5,5 odstotka neveljavnih volilnih lističev, v nekaterih občinah, na primer v Neumu, pa celo 25 odstotkov. Predsednik volilne komisije Branko Petrić je zato že napovedal preiskavo.