Na Madžarskem virus ptičje gripe?

Madžarske oblasti poročajo o izbruhu ptičje gripe v okrožju Csongrad na jugovzhodu Madžarske, kjer je poginilo nenavadno veliko gosi. Laboratorijske rezultate medtem proučujejo v britanskem Weybridgeju.

Objavljeno
24. januar 2007 19.12
Bruselj/Budimpešta - Dan po tem, ko je Organizacija za kmetijstvo in prehrano (FAO) opozorila, da bi utegnilo v svetu priti do novega izbruha ptičje gripe, je Evropska komisija danes sporočila, da so jo madžarske oblasti obvestile o izbruhu ptičje gripe v okrožju Csongrad na jugovzhodu Madžarske. V madžarskem nacionalnem laboratoriju so potrdili, da gre za visoko patogeni sev virusa H5, sedaj pa čakajo še na rezultate britanskega laboratorija Weybridge, ali gre tudi za virus H5N1.

Na virus so na Madžarskem postali pozorni, ko je v jati 3000 gosi poginilo nenavadno veliko živali. Oblasti so živali že pobile, sprejele pa so tudi druge potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, je sporočila komisija.

Ta primer izbruha virusa je prvi v EU po lanskem avgustu, ko se je virus pojavil v dresdenskem živalskem vrtu. Evropska komisija poudarja, da so v vseh državah članicah sprejeti strogi ukrepi, da v primeru izbruha virus nemudoma identificirajo in uničijo.

V petek bo o stanju glede ptičje gripe razpravljal pristojen stalni odbor za prehransko verigo in zdravstveno varstvo živali, so še sporočili v Bruslju.