Na Madžarskem visoko patogeni H5N1?

Pri virusu ptičje gripe, ki so ga odkrili v jati gosi na jugovzhodu Madžarske, gre "najverjetneje" za njegovo nevarno različico H5N1, je sporočila Evropska komisija.

Objavljeno
26. januar 2007 15.13
Ptičja gripa v Indoneziji
Bruselj/Džakarta - Pri virusu ptičje gripe, ki so ga odkrili v jati gosi na jugovzhodu Madžarske, gre "najverjetneje" za njegovo nevarno različico H5N1, je sporočila Evropska komisija. "Po vsej verjetnosti gre za H5N1," je dejal tiskovni predstavnik komisije Philip Tod. Kot je še povedal, so vzorce poslali v britanski laboratorij v Weybridge, ki naj bi "potrdil", ali gre res za to visoko patogeno obliko virusa.

Sicer so teste že opravili v madžarskih laboratorijih, pri čemer se je "vsakič izkazalo," da so gosi poginile zaradi virusa H5N1, so sporočili iz komisije. Če bodo rezultati testov v britanskem laboratoriju enaki, bo to prvi primer visoko patogene oblike virusa v Evropski uniji po lanskem avgustu.

Madžarska je o izbruhu ptičje gripe komisijo obvestila v sredo, potem ko je v jati 3000 gosi poginilo nenavadno veliko živali. Oblasti so živali že pobile, sprejele pa so tudi druge potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa, je še sporočila komisija.

H5N1 v Indoneziji

Ptičja gripa je v Indoneziji terjala še eno življenje. Šestletna deklica, ki je zaradi bolezni umrla že 19. januarja, je tako že šesta smrtna žrtev omenjene bolezni v tem letu v Indoneziji, je danes potrdilo indonezijsko ministrstvo za zdravje.

Deklico, ki je skupno 63. žrtev ptičje gripe v Indoneziji doslej, so v bolnišnico v provinci Yogyakarta na otoku Java prepeljali 19. januarja, kjer je umrla že po uri in pol zdravljenja.

Organizacija za kmetijstvo in prehrano (FAO) je v torek opozorila, da bi utegnilo v svetu priti do novega izbruha ptičje gripe. O novem potrjenem izbruhu te smrtonosne bolezni so ta teden poročali tudi s Tajske. O novih pojavih virusa H5N1 pri perutnini so poročali tudi iz Kitajske, Egipta, Japonske, Južne Koreje, Vietnama in Nigerije.