Na meji med Kambodžo in Tajsko prišlo do spopada

Na meji med Kambodžo in Tajsko je danes prišlo do spopada. Dva vojaka iz Kambodže in vaščan iz Tajske so izgubili življenje, več ljudi je bilo ranjenih. Kamboške oblasti so že sporočile, da bodo incident prijavile Varnostnemu svetu Združenih narodov.

Objavljeno
04. februar 2011 18.03
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Bangkok/Phnom Penh - Do dveurnega spopada je prišlo na spornem ozemlju v bližini templja Preah Vihear iz 11. stoletja, ki si ga lastita obe državi. Oblasti so že evakuirale prebivalce bližnjih vasi.

Povod za spopad še ni znan, sta pa obe strani druga drugo obtožili, da sta strel sprožili prvi. »Videti je, da je šlo za nesporazum. Spopadi nimajo smisla, saj lahko dodatno zaostrijo odnose. Tega si ne želimo,« je povedal tajski vojaški poveljnik Prajut Čan-Oča. Povedal je tudi, da je na njihovem ozemlju pristalo 20 granat kamboškega topništva. Tajske oblasti so še sporočile, da je sosednja država prijela štiri pripadnike sosednje vojske.

Kamboški zunanji minister Hor Namhong pa je dejal, da bodo proti Tajski vložili pritožbo pri Varnostnem svetu Združenih narodov. Meni namreč, da je sosednja država posegla na njihov ozemlje, ko je tajski vojak brez dovoljenja prestopil mejo. Hkrati jo oblasti obtožujejo, da je namerno ciljala na njihove državljane. »Dejali smo jim, naj se ne približujejo, a nas niso poslušali. Izstrelili smo opozorilni strel, nato pa so na nas začeli streljati,« je povedal tiskovni predstavnik kamboške vlade Kieu Kanharith.

Tempelj, ki ga Tajci imenujejo Khao Phra Viharn, je Mednarodno sodišče v Haagu sicer leta 1962 dodelilo Kambodži, vendar ni doreklo, čigavo je zemljišče ob zgodovinski zgradbi.