Na motorjih »olje tam, kjer ne bi smelo biti«

Avstralska družba Qantas je sporočila, da so na treh motorjih airbusa A380, ki je prejšnji teden zasilno pristal na singapurskem letališču, odkrili manjše nepravilnosti. Vseh šest airbusov bo tako do nadaljnjega ostalo na tleh.

Objavljeno
08. november 2010 09.22
Mo.Z.
Mo.Z.
Sydney - Avstralska letalska družba Qantas je sporočila, da je na treh motorjih letala Airbus A380, ki je prejšnji teden zaradi eksplozije motorja zasilno pristalo na singapurskem letališču, sicer namenjeno v Sydney, odkrilo "manjše nepravilnosti". Šest potniških letal tipa airbus A380 za vsaj 72 ur ostaja na tleh, ker bodo na njih opravili preglede.

Izvršni direktor Alan Joyce je dejal, da so bile na motorjih "sledi olja tam, kjer ne bi smele biti". Zato bodo skušali ugotoviti vzrok, do takrat pa ne bodo uporabljali največjih potniških letal. "Letala ne bodo poletela, dokler ne ugotovimo, za kaj gre in dokler nepravilnosti ne odpravimo," sporoča Joyce.

"Na letalu so bili nameščeni novi motorji in do takšnih nepravilnosti prav zato ne bi smelo priti," je po pisanju ABC News še dodal direktor družbe. Letala so opremljena z motorji Rolls-Royce.

Qantas ima sicer šest letal vrste airbus A380. Trije so trenutno v Los Angelesu, po eden pa v Singapurju, Frankfurtu in Sydneyju. Avstralska družba je tako edina na svetu, ki je po četrtkovem incidentu prekinila uporabo dvonadstropnih potniških letal.

Motorje pregledala tudi družba Singapore Airlines: nepravilnosti ni

Letalska družba Singapore Airlines je sporočila, da pri pregledu motorjev Rolls Royce trent 900, s katerimi so opremljeni njegovi airbusi A380, niso odkrili nobenih nepravilnosti. "Pregledali smo motorje vseh 11 svojih letal in našli nismo nič zaskrbljujočega," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik družbe.