Na Norveškem po volitvah brez sprememb

Norveška vladna koalicija laburističnega premiera Jensa Stoltenberga je na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah uspela ohraniti tesno absolutno večino v parlamentu. Stoltenberg je medtem že razglasil zmago.

Objavljeno
15. september 2009 09.56
An.B./STA
An.B./STA
Oslo - Norveška vladna koalicija laburističnega premiera Jensa Stoltenberga je na ponedeljkovih parlamentarnih volitvah uspela ohraniti tesno absolutno večino v 169-članskem parlamentu, so pokazali delni uradni izidi, ki so jih objavili v noči na torek po skoraj vseh preštetih glasovih. Stoltenberg je medtem že razglasil zmago.

 

"Potrebno je biti nekoliko previden in videti, kako se bodo stvari razvile. Zdi pa se, da bomo lahko še naprej ostali v vladi," je dejal Stoltenberg na srečanju z vodji strank v parlamentu.

 

Stoltenberg, čigar Laburistična stranka je v vladni koaliciji s Socialistično levo stranko in Sredinsko stranko, je na čelu vlade ene najbogatejših držav na svetu od leta 2005. Njegova vladajoča leva koalicija pa si je, kot kaže, v 169-članskem parlamentu zagotovila 86 sedežev. Za absolutno večino je bilo sicer potrebnih 85 poslanskih mest.

 

Desni opoziciji je pripadlo 83 mandatov, med njimi jih bodo 40 imeli poslanci populistične Stranke napredka, ki so za dva poslanska sedeža izboljšali svoj rezultat izpred štirih let.