Na ofenzivo se pripravlja 6000 talibov

Po besedah talibskega poveljnika mule Dadule se na spomladansko ofenzivo v Afganistanu pripravlja 6000 talibov. Avstralija namerava zato podvojiti število vojakov v tej državi.

Objavljeno
22. februar 2007 11.41
Britanski vojak pozira
Kabul/Sydney - Eden najpomembnejših poveljnikov talibov, mula Dadula je v sredinem pogovoru za televizijo Al Džazira dejal, da je na spomladansko ofenzivo v Afganistanu pripravljenih 6000 talibov. Avstralske oblasti po navedbah obrambnega ministra Brendana Nelsona medtem razmišljajo o napotitvi dodatnih vojakov v Afganistan.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi dejavnosti teroristične mreže Al Kaida in talibanov v Afganistanu. Odločil sem se poslati majhno opazovalno skupino v Afganistan, da na terenu preverijo razmere," je dejal Nelson za avstralski radio. Ob tem sicer ni hotel potrditi ali zavrniti poročanje tamkajšnjih medijev, da naj bi Avstralija skoraj podvojila število vojakov v Afganistanu, s sedanjih 550 na okoli 1000.

Število talibanskih borcev, ki se pripravljajo na spomladansko ofenzivo bi lahko naraslo na 10.000. Mula Dadula sicer velja za tesnega zaveznika in zaupnika vodje talibov mule Omarja. Da talibi krepijo priprave in dejavnosti za spomladansko ofenzivo je v sredo potrdil tudi tiskovni predstavnik sil ISAF Tom Collins. ISAF po njegovih besedah tako v določenih območjih pričakuje "hude spopade".

Medtem je v sredo v Afganistan na tridnevni obisk prispel generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer, ki se bo predvidoma še danes sestal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Doslej se je že sestal z ameriškim generalom Danom McNeillom, prav tako pa naj bi se sestal tudi s predstavniki nevladnih organizacij in obiskal več afganistanskih provinc.