Na otoku Kjušu silovito izbruhnil ognjenik Šinmoedake

Na japonskem otoku Kjušu je davi silovito izbruhnil ognjenik Šinmoedake. Pepel in kamenje sta poletela do 2000 metrov visoko, zaradi silovite eksplozije pa so več kilometrov naokrog popokala okenska stekla.

Objavljeno
01. februar 2011 15.42
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tokio - Iz ognjenika Šinmoedake, ki je del vulkanske gorske verige Kirišima, se dim in pepel vijeta že od srede, vendar pa je bil tokraten izbruh nekaj pred osmo uro zjutraj po poročanju ameriške tiskovne agencije AP najbolj silovit v zadnjih 52 letih. Pobočje 1421 metrov visokega vulkana je prekril oblak plinov in pepela ter zasula toča kamenja.

Po izbruhu je japonska meteorološka agencija razširila razširila območje nevarnosti okoli vulkana s treh na štiri kilometre, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi vulkanskega pepela so morali odpovedati več letov.

Svoje domove je moralo že v ponedeljek zapustiti okoli 600 prebivalcev mesta Takaharu v prefekturi Mijazaki, ki leži v senci vulkana. Poleg tega je bližnji observatorij nevarnost pred vulkanom povišal z druge na tretjo in tako prepovedal dostop na celotno goro.