Na Otoku spet besni

Vodja frakcije CDU se je hudo zameril Britancem. V neprijetno se utegne spremeniti tudi srečanje med Merklovo in Cameronom.

Objavljeno
16. november 2011 19.52
Posodobljeno
17. november 2011 07.15
D. S., zunanja politika
D. S., zunanja politika

London − »Videti samo svojo korist, ne da bi bili pripravljeni prispevati svoj delež k odpravljanju krize, je nekaj, pri čemer Britancem ne nameravamo pogledati skozi prste.« S to izjavo se je vodja frakcije CDU Volker Kauder tako zameril Britancem, da se utegne v dokaj neprijetno spremeniti tudi za petek napovedano srečanje med Merklovo in Cameronom.

Kauder je s pripombo, izrečeno na kongresu nemške vladajoče CDU, na račun britanskega upiranja nekaterim rešitvam, s katerimi bi Evropski uniji vendarle pomagali najti izhod iz vse bolj brezizhodne dolžniške krize, tako razhudil medije na Otoku, da sta londonski Times in Daily Mail celo ogorčeno pisala, da so se odnosi med Londonom in Berlinom zaradi krize evra dokončno skrhali. Velika Britanija, ki resda ni članica evrske skupine, je pa seveda še vedno članica Evropske unije, in bi torej morala po prepričanju Kauderja prispevati svoj delež k razpletanju valutne krize v Uniji, si po pisanju britanskih medijev ne bo dovolila tako ukazovati, da naj skupaj s tistim preostankom EU, ki nima evra, sledi nemški volji.

Dogajanje na leipziškem kongresu CDU, kjer je kanclerka Merkel seveda veliko govorila tudi o odpravljanju evrske krize in nemških receptih, je skupaj s Kauderjevo izjavo na Otoku razhudilo evroskeptične torijce. Izjavo vodje parlamentarcev CDU so takoj pograbili kot dobrodošel povod za nove ostre kritike evropske politike, ki da je vse bolj zastavljena tako, kot si jo predstavljajo v Berlinu. Nemška vlada si želi v Evropski uniji vzpostaviti »strnjen gospodarski in politični blok«, je pomisleke britanskih konservativcev povzel Times, zato je zdaj prava priložnost, da Velika Britanija končno zapusti to »evropsko močvirje«.

Ker je po sporu s francoskim predsednikom Sarkozyjem med nedavnim vrhom EU nekaj krepkih o nesprejemljivem dogajanju v Evropski uniji, ki se vse bolj deli na sedemnajsterico evrskih držav in deseterico nikomur pomembnih preostalih, povedal tudi britanski premier Cameron, bo najbrž zanimivo videti, ali bosta Merklova in Cameron v petek, ko bo britanski premier na posvetih v Berlinu, sploh sposobna zgladiti nesporazume in obnoviti porušeno ravnovesje v vedno ključnem evropskem trikotniku London-Pariz-Berlin.