Na pogrebu protestnika v Bahrajnu življenje izgubila še ena oseba

Protestni val se je iz Tunizije in Egipta razširil tudi v najmanjšo arabsko državo Bahrajn. V spopadih s policijo je v včerajšnjih protestih življenje izgubil 31-letni moški. Njegov pogreb pa ni minil mirno, saj so pripadniki varnostnih sil žalujoče napadli z solzivcem in gumijastimi naboji. Še ena oseba je umrla.

Objavljeno
15. februar 2011 11.05
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Manama - Med včerajšnjimi protesti v Bahrajnu, s katerimi so protestniki zahtevali večjo svobodo in širše politične pravice, je prišlo do spopadov s pripadniki varnostnih sil. Svojci protestnikov so povedali, da je bilo vsaj 25 ljudi ranjenih, življenje pa je izgubil 31-letni Ali Abdulhadi Mušaima. Njegovega pogreba se je danes udeležilo več tisoč ljudi. Na parkirišču pred bolnišnico, v kateri so zdravili Mušaima, je danes prišlo do vnovičnih spopadov s policijo, življenje je izgubila še ena oseba. Kasneje so pogrebnemu sprevodu dovolili, da nadaljuje svojo pot.

Tamkajšnji minister za notranje zadeve general Rašid bin Abdula Al Kalife je svojcem umrlega Mušaima izrekel globoko sožalje. Hkrati je obljubil, da bodo smrt mladega protestnika preiskali in kaznovali odgovorne.

Današnji incident bi lahko spodbudil ponovne proteste proti trenutni vladavini dinastije kralja Hamada bin Ise Al Kalife. Ta je sicer leta 2002 sprejel novo ustavo, ki je prinesla nekaj demokratičnih sprememb, vendar protestniki od monarhije zahtevajo več. Organizatorji protestov so namreč zagotovili, da ne zahtevajo odstopa kralja, si bodo pa prizadevali za sprejetje potrebnih političnih reform. Med drugimi tudi, da oblasti iz zapora izpustijo več sto protivladnih aktivistov ter da parlament dobi večjo moč. Predstavniki oblasti so poskušali zahteve protestnikov po političnih reformah že omiliti z 2700 dolarji na gospodinjstvo hkrati pa so se zavezali k večji svobodi medijev.

Proteste v državi pa ni spodbudil le zgled iz Egipta, ampak tudi vse glasnejši očitki večinskega prebivalstva šiitov, ki manjšini sunitov - teh je v državi okoli 30 odstotkov - očitajo diskriminacijo. Sunitom pripada tudi kraljeva družina.