Na Poljskem zakon o kemični kastraciji pedofilov

Zakon prepoveduje kakršenkoli poskuse upravičevanja pedofilije ali kakršnekoli trditve, da spolni odnosi med odraslimi in otroci niso škodljivi. Na Poljskem vsako leto zabeležijo okoli 700 primerov pedofilije.

Objavljeno
25. september 2009 17.53
Poljski poslanci so s prepričljivo večino razpustili parlament
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Varšava - Spodnji dom poljskega parlamenta je danes sprejel zakon, ki uvaja obvezno kemično kastracijo za obsojene pedofile in posameznike, ki so zagrešili incest. Zakon mora sprejeti še zgornji dom parlamenta, nato pa ga mora podpisati predsednik države Lech Kaczynski.

Zakon je podprlo 400 poslancev v 460-članskem spodnjem domu parlamenta, eden je bil proti, dva poslanca pa sta se glasovanja vzdržala.

 

Sodišče mora za obsojene pedofile in posameznike, ki so zagrešili incest, v skladu z novim zakonom odrediti zdravljenje, s pomočjo katerega bodo zmanjšali njihov spolni nagon. Zdravljenje morajo za storilce omenjenih kaznivih dejanj odrediti pred prestajanjem zaporne kazni ali šest mesecev pred njihovo pogojno izpustitvijo.

 

Zakon prepoveduje kakršenkoli poskuse upravičevanja pedofilije ali kakršnekoli trditve, da spolni odnosi med odraslimi in otroci niso škodljivi. Zakon ob tem prepoveduje tudi ustvarjanje in razširjanje fotografij na svetovnem spletu, ki prikazujejo gole osebe ali spolno aktivnost posameznikov brez njihovega dovoljenja.

 

Vprašanje kemične kastracije je septembra lani prvi sprožil premier Donald Tusk. Na Poljskem sicer vsako leto zabeležijo okoli 700 primerov pedofilije.