Na pomoč priskočili ameriški strokovnjaki

Skupina šestih strokovnjakov za letalstvo je prispela v Indonezijo, kjer bo pomagala pri iskanju letala vrste boeing ameriške izdelave, ki je v skrivnostnih okoliščinah izginilo pred šestimi dnevi.

Objavljeno
06. januar 2007 15.24
Strmoglavljenje letala
Džakarta - Skupina šestih ameriških strokovnjakov za letalstvo je danes prispela v Indonezijo, kjer bo pomagala pri iskanju letala vrste boeing ameriške izdelave, ki je v skrivnostnih okoliščinah izginilo pred šestimi dnevi.

Letalo družbe Adam Air s 96 potniki in šestimi člani posadke na krovu je z radarskih zaslonov izginilo nekje na polovici poti med Surabayo na osrednjem indonezijskem otoku Java v Manado na severovzhodu otoka Sulawesi. Strmoglavljeno letalo so najprej iskali na zahodu Sulawesija, saj so na tem območju letalo zaznali nazadnje, v petek pa so iskanje preusmerili na severovzhod, potem ko je služba za nadzor letenja sporočila, da je zaznala signal s strmoglavljenega letala.

Ameriški strokovnjaki

V skupini ameriških strokovnjakov sta predstavnika odbora ZDA za prometno varnost, predstavnika podjetja Boeing ter po en predstavnik zvezne službe za letalstvo in ameriškega energetskega koncerna General Electric.

V iskanju letala sicer sodeluje okoli 2700 pripadnikov indonezijske policije, vojske in reševalnega osebja. Slednjim ZDA že pomagajo s satelitskimi posnetki, na pomoč pa jim je priskočil tudi Singapur z letalom z visoko razvito tehnologijo za iskanje ter opremo. Toda kot pravi uradni predstavnik reševalcev iz indonezijskega vojaškega letalstva Eddy Suyanto, zaenkrat še niso našli nobene sledi pogrešanega letala.

Napačne navedbe

V torek so oblasti sicer sporočile, da naj bi letalo in nekaj preživelih vendarle našli v oddaljenem goratem območju blizu mesta Polewali na zahodu Sulawesija, vendar pa so se te navedbe izkazale za napačne.

Indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je danes po navedbah AFP odredil, da se mora iskanje nadaljevati brez časovnih omejitev. V Indoneziji namreč tovrstne iskalne akcije običajno trajajo do sedem dni po nesreči.