Na Portugalskem referendum o legalizaciji splavov

Portugalski volilni upravičenci se danes na referendumu že drugič v manj kot desetletju odločajo o omilitvi zakonodaje glede splavov, ki je sicer ena najostrejših v Evropi.

Objavljeno
11. februar 2007 11.08
Nasprotniki splava v svoji kampanji
Lizbona - Volilni upravičenci na Portugalskem danes na referendumu že drugič v manj kot desetletju odločajo o omilitvi zakonodaje glede splavov, ki je sicer ena najostrejših v Evropi. Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da se bo večinoma katoliško prebivalstvo Portugalske tokrat vendarle odločilo za liberalizacijo zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti.

Referendumsko vprašanje volivce sprašuje, ali se strinjajo z legalizacijo splava za vse ženske do 10. tedna nosečnosti. Sedaj je splav dovoljen do 12. tedna nosečnosti, a le v primerih posilstva, deformiranega zarodka ali v primeru, da je ogroženo življenje nosečnice. Ženskam, ki se odločijo za nezakonit splav grozi do tri leta zaporne kazni, tistim, ki ga izvajajo pa do osem let zapora.

V Evropski uniji imajo podobne zakone glede umetne prekinitve nosečnosti le Irska, Malta in Poljska. Socialistični portugalski premier Jose Socrates je volivce že pozval, naj podprejo spremembo zakona, ki je po njegovem potreben za preprečitev zatekanja žensk k nezakonitim splavom, ki jih izvajajo v neprimernih in nevarnih razmerah. Skupine za legalizacijo splava ob tem ocenjujejo, da mora vsako leto okoli 10.000 poiskati pomoč v bolnišnicah zaradi posledic zapletov pri nezakonitih splavih.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, naj bi se volivci tokrat vendarle odločili za liberalizacijo. Raziskava objavljena v časniku Cirreio da Manha tako kaže, da bi se za podporo novem zakonu odločilo 51,3 odstotka vprašanih, proti pa je 43,7 odstotka. Nasprotniki novega zakona sicer pravijo, da bi morala vlada narediti več, da bi ženske obdržale otroke, saj stopnja rodnosti upada, ne pa da se blaži zakonodajo glede splavov.