Na poti v Kremelj je plamenica ugasnila

Rusija se pripravlja na olimpijske igre v Sočiju. Plamenica bo med potovanjem po največji državi šla skozi 14.000 rok.

Objavljeno
07. oktober 2013 19.57
OLY2014-RUS-TORCH
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - V kovinskem kotlu na moskovskem Rdečem trgu je v nedeljo zagorel olimpijski ogenj, s katerim je ruski predsednik Vladimir Putin prižgal olimpijsko plamenico, ki je začela svojo najdaljšo pot v zgodovini. Olimpijski maraton bo trajal 123 dni in bo vodil čez devet časovnih pasov.

Prvi postanek olimpijskega ognja je bil v notranjosti Kremlja, kjer je plamenica ugasnila. Eden od varnostnikov jo je ponovno prižgal kar z vžigalnikom, v čemer številni vidijo slabo popotnico za prihodnjo olimpijado, ki se bo v ruskem Sočiju začela 7. februarja prihodnje leto. Plamenico je nosil precej obilen nekdanji sovjetski prvak v plavanju Šavarš Karapetjan, ki je v lahkotnem teku le s težavo premagoval metre. »Pot plamenice po Rusiji bo unikatna in bo dolga kar 65.000 kilometrov, obiskala pa bo vse ruske regije. Svetu bo pokazala Rusijo, kakršno njeni prebivalci obožujejo,« je Putin poudaril na slovesnosti v Moskvi, ki se je je udeležilo 50.000 ljudi.

Iz Grčije je plamenico v rusko glavno mesto prinesel namestnik premiera Dmitrij Kozak, zanjo pa so na letalu rezervirali poseben sedež. Na moskovskem letališču Vnukovo so jo pričakali z vojaškimi častmi, v središče mesta pa jo je pospremil konvoj motoristov iz motorističnega kluba Nočni volkovi. Večino poti bo plamenica potovala z letali, vlaki, avtomobili ter celo z jelenjo vprego, med popotovanjem po največji državi na svetu pa bo šla skozi 14.000 rok.

Veliki brat bo opazoval

Iz Moskve bo pot nadaljevala v Sankt Peterburg, od tam v enklavo Kaliningrad, ki je najbolj zahodna točka, od koder jo bodo ponesli do ruskega Daljnega vzhoda. Nesporni vrhunec bo obisk Mednarodne vesoljske postaje ter vzpon na najvišjo evropsko goro Elbrus. Postanki v 2900 ruskih mestih bodo prikazali zgodovinska, kulturna in etnična bogastva Rusije, po drugi strani pa tudi stalinistični teror, teptanje človekovih pravic pod Putinom, navsezadnje pa tudi islamski separatizem, ki na Severnem Kavkazu, kjer leži tudi Soči, nikoli ni povsem zamrl.

Zaradi tega bodo olimpijske igre v Rusiji tudi ene od najbolj varovanih v zgodovini, razkrivajo v jesenski izdaji World Policy Journala. Za varnost je zadolžena ruska tajna služba FSB, ki je za ta namen v Sočiju že okrepila tako imenovani SORM, ki je okrajšava programa za legalno prestrezanje komunikacij in ga je sovjetska tajna služba KGB razvila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Poleg tega so v okviru programa videonadzora v Sočiju namestili več kot 5500 videokamer.

Tako FSB kot notranje ministrstvo bosta za varnost skrbela tudi z droni oziroma brezpilotnimi letali vrst Zala 421 in Gorisont-Air S-100, obrambno ministrstvo pa si bo pomagalo s sistemi sonarjev za odkrivanje in identifikacijo podmornic Amga-M ter Anapa.