Na predsedniških volitvah v Bolgariji zmaga kandidata desnice

Levica je izgubila položaj predsednika države, ki ga bo zasedel Rosen Plevneljev.

Objavljeno
01. november 2011 19.08
Posodobljeno
01. november 2011 19.08
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd – V drugem krogu bolgarskih predsedniških volitev je zmagal kandidat vladajoče desno usmerjene stranke GERB Rosen Plevneljev. Sodeč po izidih večih vzporednih volitev, je Plevneljev osvojil od 55 do 57 odstotkov glasov in tako porazil protikandidata, socialista Ivajla Kalfina. Rezultat uradnega štetja glasovnic najbrž ne bo bistveno drugačen.

Bolgarska levica je po desetih letih izgubila položaj predsednika države, ki ga je dva zaporedna mandata zasedal Georgij Prvanov. V boju za njegovega naslednika se je pomerilo 18 kandidatov, končal pa se je z bitko med Plevneljevom in Kalfinom, ki sta dobila največ glasov v prvem krogu. Priljubljenemu nekdanjemu ministru za gradbeništvo Plevneljevu, ki je do leta 2009 v Bolgariji zastopal nemško skupino Lindner, so nasprotniki očitali, da je zanjo podkupoval mestne svetnike v Sofiji. Kakšnega drugega temnega madeža v preteklosti kandidata desnice niso našli, kljub njegovemu milijonskemu premoženju. Volivcem je bilo všeč predvsem to, da je Plevneljev med kampanjo raje izpostavljal lastne dosežke kot tuje neuspehe. Na volitvah je zmagal kljub oceni analitikov, da se je v predvolilnih debatah izkazal za precej neizkušenega, plahega in nesposobnega izviti se iz sence premiera Bojka Borisova. Plevneljev je napovedal, da bo podprl načrte Borisova za zmanjšanje proračunske luknje in krepitev konkurenčnosti bolgarskega gospodarstva. Napovedal je tudi, da se bo aktivno boril proti korupciji in skušal izboljšati življenjski standard prebivalcev Bolgarije, sicer najrevnejše članice EU.

Vladajoča desna stranka GERB je dosegla veliko zmago že s tem, ko je na lokalnih volitvah, ki so potekale hkrati s prvim krogom predsedniških volitev, dobila večino sedežev v kar 20 od 27 največjih mestnih svetih.

Štirje kandidati desnice so z lahkoto osvojili tudi županske položaje v štirih večjih mestih, vključno s Sofijo, 18 pa se jih je za zmago potegovalo v drugem krogu.

Tako kot prvi krog volitev, tudi drugi ni minil brez številnih očitkov o kupovanju glasov in drugih kršitvah volilne zakonodaje.