Na protestih v Madridu po navedbah opozicije dva milijona ljudi

Včerajšnjih protestov v Madridu proti sporni protiteroristični politiki španske vlade, ki jih je organizirala največja opozicijska stranka Ljudska stranka (PP), se je udeležila ogromna množica ljudi.

Objavljeno
11. marec 2007 10.40
Madrid - Včerajšnjih protestov v Madridu proti sporni protiteroristični politiki španske vlade, ki jih je organizirala največja opozicijska stranka Ljudska stranka (PP), se je udeležila ogromna množica ljudi. Po ocenah vlade je bilo protestnikov okoli 340.000, regionalne oblasti pod nadzorom Ljudske stranke pa so poročale o kar 2,1 milijona udeležencev.

Protestniki so bili ogorčeni predvsem nad nedavno premestitvijo pripadnika organizacije Eta Joseja Ignacia de Juane Chaosa, ki je bil obsojen zaradi 25 umorov, iz zapora v Madridu v pripor v Baskijo. Juano Chaosa so oblasti premestile v hišni pripor, potem ko je bil zaradi gladovne stavke ogroženo njegovo življenje.

Vlada popustila morilcu

Voditelj PP Mariano Rajoy je obžaloval "neumnost vlade", ki se je pustila prelisičiti morilcu in je popustila. Kdor je popustil enkrat, bo popustil znova, je bil prepričan politik, ki svojo opozicijo španskemu premieru Joseju Luizu Rodriguezu Zapateru gradi skoraj izključno na njegovi spravni politiki do Eta. Špance je tako Rajoy pozval, naj "branijo" domovino.

Protestniki, ki so nosili transparente z napisi "Španija za svobodo, nič več popuščanja Eti", so pozivali Zapatera, naj odstopi, češ da s svojo popustljivostjo do Eta žali njihove žrtve.

Podpredsednica vlade Maria Teresa Fernandez de la Vega je PP obtožila, da se je spremenila v "stranko laži in propagande" ter ocenila, da je stranka "prestopila rdečo črto demokratične igre". Zapatero pa je PP v minulem tednu obtožil licemerstva, glede na to, da je bilo v času vlade njegovega konzervativnega predhodnika Joseja Marie Aznarja na prostost izpuščenih 306 članov Eta, ne da bi kdorkoli povzdignil glas.

Zapatero še vedno zagovarja dialog z Eta

Skoraj štiridesetletni boj Eta za neodvisnost Baskije je doslej zahteval več kot 800 življenj. Marca lani je Eta razglasila premirje in vlado pozvala k pogajanjem za trajni mir v baskovski regiji. Eta je v začetku januarja prevzela odgovornost za bombni napad na parkirišču madridskega letališča 30. decembra lani, v katerem sta umrla dva človeka. Po napadu je vlada opustila mirovne pogovore z Eta, vendar pa je Zapatero 17. januarja dejal, da še vedno zagovarja dialog z Eta.