Na protestih v Sankt Peterburgu izbruhnili spopadi

Med nasprotniki kremeljskih oblasti in policijo so se na protestih vneli spopadi. Policija je demonstrante razgnala, po pričevanju udeležencev pa naj bi jih nekaj sto aretirala.

Objavljeno
03. marec 2007 17.17
Protivladni protesti v Sankt Petersburgu
Sankt Peterburg - V dugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburgu se je na demostracijah zbralo okoli 5000 nasprotnikov kremeljskih oblasti, ki so z vzkliki "Rusija brez Putina“ pozivali ruskega predsednika k odstopu. Shod, ki se je pomikal proti centru mesta je zaustavila policija, ki je pri tem uporabila gumijevke in oklepna vozila. Med protestniki in policijo, ki je okoli njih sklenila obroč so se vneli manjši spopadi, večino demonstrantov pa so pregnali.

Kot so povedali nekateri udeleženci naj bi policija pridržala več aktivistov, med njimi tudi nekaj lokalnih politikov. Aretirali naj bi tudi Eduarda Limonova iz opozicijskega gibanja Ostala Rusija, ki je organizirala proteste. Po besedah Garija Kasparova, nekdanjega šahovskega svetovnega prvaka in enega od vodij gibanja naj bi policija aretirala celo 20 do 300 demonstrantov.

Oblasti so napovedani shod prepovedale z obrazložitvijo, da naj bi le ta ohromil promet v mestu.

Po besedah tiskovnega predstavnika peterburške policije naj bi zadržali le nekaj protestnikov.

Nasilni protivladni protesti so postali pod oblastjo predsednika Putina, ki mu kritiki očitajo zatiranje in onemogočanje vsakršne politične opozicije, prava redkost.