Na regionalnih volitvah slavila Enotna Rusija

Na nedeljskih regionalnih volitvah v Rusiji je v skladu s pričakovanji zmagala stranka Enotna Rusija ruskega premiera Vladimirja Putina. Kot kažejo danes objavljeni rezultati, je po skoraj vseh preštetih glasovnicah stranka v 12 regijah prejela med 35 in 70 odstotkov glasov.

Objavljeno
14. marec 2011 14.47
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Moskva - Opozicija poudarja, da so bile volitve zmanipulirane. »Bili smo priča temu, kako je Enotna Rusija uporabila vse umazane trike, ki so jih iznašli v minulih 15 do 20 letih,« je dejal vodja Komunistične stranke Genadij Zjuganov. Dodal je, da se takšne umazane stvari prej niso dogajale, piše slovenska tiskovna agencija STA.

Na nepravilnosti na volitvah je danes opozorila tudi neodvisna organizacija Golos, ki je volitve opazovala z več kot 400 svojimi predstavniki.

Predsednik spodnjega doma ruske dume Boris Grizlov, ki je tudi član Enotne Rusije, pa je izide volitev označil kot dober znak za parlamentarne volitve konec leta. »Stranka se je dobro odrezala,« je poudaril Grizlov in dodal, da bo do parlamentarnih volitev še pridobila podporo volivcev.

Poznavalci so pred volitvami izrazili pričakovanje, da bo Enotna Rusija prejela zgolj 35 odstotkov glasov oziroma precej manj kot na zadnjih regionalnih volitvah oktobra lani. Vse več ljudi namreč izgublja zaupanje v prihodnost, številni Rusi pa se pritožujejo tudi nad naraščajočimi življenjskimi stroški ter nad nizkimi plačami in pokojninami, piše STA.

Udeležba na volitvah, na katerih so v 12 ruskih regijah volili 20.452 predstavnikov v tamkajšnjih zakonodajnih telesih, je bila okoli 50-odstotna.