Zaradi višje brezposelnosti nemiri tudi v Sloveniji?

Kar v 45 državah od 118 verjetnost socialnih nemirov zelo narašča.

Objavljeno
31. oktober 2011 17.45
Posodobljeno
31. oktober 2011 19.00
Mi. S./STA
Mi. S./STA
PARIZ – Mednarodna organizacija dela (ILO) poudarja, da bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih dveh letih sposobno zagotoviti samo polovico od 80 milijonov potrebnih novih delovnih mest. Zaradi slabih razmer na trgu dela organizacija opozarja na mogoče socialne nemire.

Zagotovljeno le 40 milijonov novih delovnih mest

ILO ocenjuje, da bi bilo v prihodnjih dveh letih za znižanje stopnje brezposelnosti na raven pred krizo v svetovnem gospodarstvu potrebnih 80 milijonov novih delovnih mest. Glede na trenutne trende pa jih bo svetovno gospodarstvo zmožno zagotoviti le približno 40 milijonov.

Najhujše bo v industrijsko razvitih državah

Večina novih delovnih mest bo ustvarjena v državah v razvoju, samo 2,5 milijona delovnih mest pa v razvitih gospodarstvih, ocenjuje ILO. V industrijsko razvitih državah naj bi tako za zmanjšanje stopnje brezposelnosti v letih 2012 in 2013 na raven pred krizo zmanjkalo 24,7 milijona delovnih mest.

Nemir narašča ...

Akutno pomanjkanje delovnih mest bi se lahko sprevrglo v socialne nemire. Kar v 45 državah od 118, ki jih je ILO zajel v raziskavo, verjetnost socialnih nemirov narašča, zlasti v razvitih državah, izrazito pa v EU.