Na sedežu feminističnega gibanja Femen našli orožje

Aktivistke ukrajinskega feminističnega gibanja Femen vztrajalo, da so orožje v njihove prostore podtaknili.

Objavljeno
27. avgust 2013 21.09
UKRAINE-POLITICS-FEMEN-SEARCH
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev - Ukrajinska policija je danes sporočila, da so policisti v pisarnah, kjer ima sedež provokativno feministično gibanje Femen, odkrili pištolo in granato. Ana Hutsol, predstavnica ukrajinske veje zdaj že mednarodnega gibanja, katerega članice na neenakopravnost med spoloma opozarjajo z golim oprsjem, ogorčeno zatrjujejo, da je bilo orožje podtaknjeno.

Ukrajinska policija je menda danes prejela anonimni klic o podtaknjenem eksplozivu v zgradbi v središču Kijeva. Ko je tja prihitela posebna enota za odstranjevanje eksplozivnih teles, je v pisarnah našla orožje. »Med preiskavo poslopja so pripadniki policije zasegli dva predmeta, ki izgledata kot pištola TT in granata,« so zapisali v izjavi za javnost.

»To je provokacija. Nimamo nikakršnega orožja,« pa je odgovorila Ana Hutsol, ki je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da so ji policisti zatrdili, da so v pisarni naši orožje ter portreta ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruskega patriarha Kirila. Članice gibanja, ki so prepričane, da je bilo orožje podtaknjeno, so Putina in Kirila razglasile za sovražnika številka ena.

Tri članice gibanja in fotografa so neznanci julija letos, ko se je v Ukrajini mudil Putin, pretepli, policija pa jih je čez noč zadržala v priporu. Gibanje je za napad obtožilo ukrajinske in ruske varnostne službe. Pred dnevi so aktivistke poročale o novem napadu, med pretepenimi je bila tokrat tudi Hutsolova. Odgovornost so znova pripisale vladi.

Putin je bil nazadnje tarča golega protesta aprila letos med srečanjem z nemško kanclerko Angelo Merkel.