Na severu Afganistana ubit nemški humanitarni delavec

Nemec je v Afganistanu delal za nemško humanitarno organizacijo, v kateri so smrt sodelavca že potrdili. V Rimu so medtem potekali protesti, na katerih so pozivali k izpustitvi ugrabljenega novinarja.

Objavljeno
08. marec 2007 16.40
Afganistan
Berlin/Kabul - V provinci Sari Pul na severu Afganistana so oboroženi moški danes ustrelili humanitarnega delavca iz Nemčije in oropali tri njegove afganistanske sodelavce, so sporočili iz tamkajšnje policije. Po besedah guvernerja province Kamarudina Šikeba so jih napadalci ustavili med vožnjo z avtomobilom v okrožju Sajad, potem pa so Nemca odpeljali nekaj korakov stran in ga ubili. Afganistanska policija je na kraj dogodka že poslala 50 pripadnikov policijskih sil.

Humanitarna organizacija potrdila smrt sodelovca

Nemec je v Afganistanu delal za nemško humanitarno organizacijo Agro Action, v kateri so smrt sodelavca že potrdili, vendar se še trudijo za pridobitev dodatnih informacij. "Ne vemo ničesar, razen da se je to zgodilo," je poudarila predstavnica organizacije, ki pa ni razkrila imena ubitega. Poudarila je, da je to prva smrtna žrtev med uslužbenci organizacije od njene ustanovitve. Skupina sicer skupaj z lokalnimi partnerji izvaja projekte na področju kmetijstva, okoljevarstva, obnovitvenih del, upravljanja z vodnimi viri ter programov za otroke in mlade.

Nemško zunanje ministrstvo ustrelitve nemškega državljana še ni potrdilo, je bil pa poleg umrlega Nemca v istem napadu po poročanju ranjen še njegov sodržavljan.

V Rimu pozivajo k zpustitvi v ponedeljek ugrabljenega novinarja

V Rimu so medtem potekali protesti, na katerih so zbrani pozivali k izpustitvi v ponedeljek ugrabljenega novinarja italijanskega dnevnika La Repubblica Daniela Mastrogiacoma.

Talibi so v sredo sporočili, da je njihova milica prijela moškega, ki dela za omenjeni časnik in ki naj bi vohunil za britanske sile. Kot je povedal predstavnik talibov Kari Jusef Ahmadi, zdaj preiskujejo, ali je mož britanski vohun, o njegovi usodi pa bodo odločili višji talibski predstavniki.

Mastrogiacomo so ugrabili skupaj s kolegoma na njihovi poti v nemirno afganistansko provinco Helmand. Predstavniki časnika La Repubblica so medtem že zavrnili obtožbe o vohunjenju Mastrogiacoma, ki je za časnik delal že od leta 1980. Kot so sporočili, ni imel novinar "nobenih povezav s kakršnimikoli vojaškimi organi ali s policijskimi ali tajnimi službami katerikole države".