Koronavirus v Italiji zahteval tretjo smrtno žrtev, v Bruslju na preži

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi.

Objavljeno
23. februar 2020 08.18
Posodobljeno
23. februar 2020 18.34
Policisti nadzorujejo vstop v številna italijanska naselja. FOTO: Miguel Medina/AFP
STA, A. V.
STA, A. V.
V Italiji je koronavirus zahteval tretjo smrtno žrtev, poročajo tuje tiskovne agencije. Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. V celotni Italiji je okuženih okoli 150 ljudi, poroča italijanski spletni portal Sky TG24.

Največ okuženih je v deželi Lombardija, in sicer 112. Od 53 ljudi, ki so v bolnišnici v rej regiji, jih je 17 na intenzivni negi.
Po številu okužb sledi dežela Benečija, kjer so zabeležili najmanj 25 primerov. O primerih okužb poročajo še iz dežel Emilija-Romanja, Piemont in Lacij.

Italijanska vlada je včeraj zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali tudi pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve.



V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci.

Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal Conte v soboto zvečer po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. »Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,« je poudaril.

Opozorilo za slovenske državljane


Slovenskim državljankam in državljanom, ki se nahajate v Italiji, pri zunanjem ministrstvu (MZZ) svetujejo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki nameravate oditi v Italijo, svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov v končni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujejo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oz hoteli. 

Konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Generalni konzulat RS v Trstu  so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

V kolikor bi želeli preveriti informacije pri njih, so dosegljivi na: 
VP Rim: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefon: (+) 39 335 80 64 552 
GK Trst: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., telefon: (+) 39 040 30 78 55


image
V izolaciji bo po odločitvi vlade deset mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Veneto s približno 3000 prebivalci. FOTO: Reuters


»Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja,« je dejal Conte. Po njegovih besedah bodo podjetja in šole na teh območjih zaprta. V Lombardiji in Venetu so za danes odpovedali pustne karnevale in športna tekmovanja.

V Bruslju na preži


Bruselj – V evropski komisiji pozorno spremljajo dogajanje v Italiji. Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je pohvalila italijanske oblasti za hitro in učinkovito delovanje.

»Evropska komisija je pripravljena zagotoviti podporo,« je sporočila na Twitterju. Kiriakidesova in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič bosta jutri dopoldne predstavila odziv EU, pripravljenost in finančno podporo v bitko proti koronavirusu. V Uniji so sicer prepričani, da je ključno globalno sodelovanje.

»Zadnji primeri v Evropi kažejo, da je je mednarodno sodelovanje ključno za zaustavitev širjenja virusa in zaščito evropskih državljanov,« je sporočil komisar Lenarčič ob napotitvi nove pomoči Kitajski (25 ton). Avstrijsko letalo je v nedeljo odpeljalo pomoč, kot so maske, rokavice in razkužila. Zagotovile so jo Avstrija, Češka, Madžarska in Slovenija. Neuradno sicer v Bruslju podarjajo veliko vlogo koordinacije med državami članicami. Peter Žerjavič


image
V Italiji, kjer je novi koronavirus zahteval dve življenji, se je število okuženih povzpelo na 76. FOTO: Reuters


Odpovedan beneški pustni karneval


Oblasti v italijanski deželi Benečija so sporočile, da se bodo zaradi širjenja novega koronavirusa vse prireditve v okviru beneškega pustnega karnevala zaključile drevi, poročajo italijanski mediji. Prav tako so v Benečiji odpovedane vse druge prireditve, do 1. marca bodo med drugim zaprte tudi šole.

Pustni karneval v Benetkah se danes sicer kljub širjenju koronavirusa nadaljuje, saj so se v mestu zbrali številni ljudje. Festivali in povorke beneškega karnevala, ki sodijo med največje in najbolj znane pustne dogodke na svetu, pa se bodo sklenili drevi, je sporočil predsednik dežele Benečija Luca Zaia. Po prvotnih načrtih bi sicer morali potekati do torka.


image
Koronavirus pretresa Italijo. FOTO: Reuters


»Želimo omejiti okužbo koliko je le mogoče znotraj določenega območja,« je izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

V Lombardiji in Venetu so tamkajšnje oblasti v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa že v petek odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, odpovedale so tudi vse športne prireditve. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere.

image
V številnih italijanskih naseljih so ulice prazne. FOTO: AFP


V Italiji zaradi koronavirusa preložili tri tekme serie A


Zaradi ukrepov italijanske vlade za zajezitev širjenja koronavirusa na severu države so med drugim preložene štiri nedeljske tekme nogometnega prvenstva serie A. Med preloženimi so tekme Interja iz Milana, Atalante, Cagliarija in Parme, za katere igrajo slovenski nogometaši.


Doslej so v Italiji zabeležili več kot 100 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je v deželi Lombardija, in sicer 89. Sledi Benečija, kjer so zabeležili 17 primerov, nekaj pa jih je še v deželah Emilija-Romanja, Lacij in Piemont, poročajo italijanski mediji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v Italiji največ okuženih s koronavirusom v Evropi. V Nemčiji so zabeležili 16 primerov, v Franciji, kjer je za posledicami covid-19 umrl kitajski državljan, 12, v Veliki Britaniji pa tri primere okužb s koronavirusom.

Umrl je tretji potnik z ladje Diamond Princess


Umrl je tretji potnik z ladje za križarjenje Diamond Princess. Število potrjenih okužb pri ljudeh z ladje se je povečalo na 691. Japonske oblasti so ob tem priznale, da so 23 ljudi spustile z ladje, ne da bi opravili ustrezne teste.

Po današnjih navedbah japonskega ministrstva za zdravje je v bolnišnici za pljučnico umrl Japonec, star okoli 80 let, ki je bil na ladji, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ali je bil okužen z novim koronavirusom, niso sporočili.

Dva starejša potnika, ki sta bila okužena z virusom, sta umrla v četrtek. Skoraj 1000 potnikov, ki so bili negativni na testiranju za koronavirus, je ta teden zapustilo ladjo. Krepi se zaskrbljenost o zdravstvenem stanju teh ljudi, saj je več potnikov, ki so bili na ladji negativni, zbolelo kasneje. Šele v domovini so okužbo odkrili pri več kot 20 tujcih.

Okužbo pa so kasneje odkrili tudi pri Japonki, stari okoli 60 let, ki je ladjo zapustila v sredo, v petek pa je dobila vročino. Na testiranju je bila pozitivna v soboto. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je danes sporočil, da ta primer jemlje resno in napovedal, da bodo okrepili spremljanje potnikov.

V soboto je sicer priznal, da so 23 potnikov z ladje izpustili, ne da bi opravili vsa testiranja. »Močno obžalujemo našo napako, ki je povzročila to situacijo,« je poudaril.

Skupaj so med več kot 3700 ljudmi, ki so bili oziroma so še na ladji, odkrili 691 primerov okužb. STA