Na severu Kosova ubit pripadnik misije Eulex

Dvanajst slovenskih pripadnikov misije EU na Kosovu ni bilo ogroženih. Ubiti pripadnik misije je bil Litovec.

Objavljeno
19. september 2013 12.21
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Priština − V napadu na konvoj misije Evropske unije na Kosovu (Eulex) je bil davi pri kraju Zvečan na severu Kosova ubit policist. Pripadnik misije je bil Litovec, so na novinarski konferenci potrdili v Eulexu.

Direktor zdravstvenega centra v Kosovski Mitrovici Milan Ivilanović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdil, da je pripadnik misije Eulex v bolnišnici podlegel strelnim ranam. Kot je pojasnil, so ga v bolnišnico prepeljali nezavestnega. Zdravniki so se za njegovo življenje borili eno uro, a neuspešno.

Tiskovna predstavnica Eulexa Irinina Gudeljević je povedala, da se je incident zgodil pri kraju Zvečan, drugih podrobnosti pa ni navedla. Agencija Tanjug je sicer poročala, da je bilo vozilo Eulexa na cesti med Kosovsko Mitrovico in mejnim prehodom Jarinje tarča strelov.

Srbski mediji so sprva poročali, da sta ranjena še dva policista, a ta informacija še ni potrjena.

Misija Eulex je po pisanju tiskovne agencije AFP kar najostreje obsodila incident. Kot so sporočili, so območje zablokirali in odprli preiskavo dogodka. »Naredili bomo vse, da bomo našli krivce,« so še sporočili iz misije. Območje so zablokirali, na kraju dogodka pa so pripadniki operacije zveze Nato na Kosovu (Kfor) in Eulexa.

Dogodek je obsodil tudi kosovski premier Hashim Thaçi, ki ga je označil za »grdo in sramotno dejanja proti vladavini prava in reda«.

Odzval se je tudi že predsednik odbora za Kosovo in Metohijo srbske skupščine Milovan Drecun, ki meni, da je bil današnji napad načrtovan, njegov namen pa je destabilizirati sever Kosova pred lokalnimi volitvami, razpisanimi za tretji november.