Na sinodi o iskanju izhoda iz krize krščanskih vrednot  

Papež Benedikt XVI. je danes s slovesno mašo na Trgu sv. Petra v Vatikanu odprl sinodo o novi evangelizaciji.

Objavljeno
07. oktober 2012 17.00
Posodobljeno
07. oktober 2012 18.00
Š. P. Delo.si; STA
Š. P. Delo.si; STA
Vatikan -  Sinodo, na kateri bodo udeleženci iskali izhod iz krize krščanskih vrednot, je papež sklical ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila (1962-65), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Papež je ob začetku sinode poudaril, da je bil drugi vatikanski koncil vseobsegajoč izraz duhovnega in pastoralnega dinamizma 20. stoletja, obletnico koncila pa bodo obeležili v četrtek, ko se bo uradno pričelo tudi "leto vere", v katerem bo Katoliška cerkev še posebej odločno pozivala k potrebi po povratku h krščanskim vrednotam.

Ob začetku nove sinode je papež poudaril, da morata biti osnovna gradnika nove evangelizacije "zakonska zveza in družina" in opozoril, da kriza vere in kriza zakonske zveze očitno hodita z roko v roki.

Poroka je po besedah Benedikta XVI. "sama po sebi evangelij, dobra novica za sodoben svet", družina pa "mala Cerkev". Papež je s tem ženske - tako verne kot ne - pozval k temu, da postanejo akterke nove evangelizacije.

Ob začetku otvoritvenih slovesnosti je papež razglasil tudi dva nova cerkvena učitelja Cerkve, teologa in glasnika evangelija, sv. Ivana Avilskega (1499-1569) iz Španije in sv. Hildegarde de Bingen (1098-1179) iz Nemčije - četrto zdravnico Cerkve po Katarini Sienski, Terezi Avilski in Terezi iz Lisiuxa.

Zdravnik cerkve je naziv, ki ga podeljujejo svetim, ki so občutno vplivali na teologijo in cerkveno doktrino. Podeljujejo ga izjemno redko, vedno posmrtno in po razglasitvi osebe za svetnika. Do leta 1970 so naziv podeljevali izključno moškim.

Škofi se bodo na srečanju ukvarjali tudi s hitro in kaotično evangelizacijo držav svetovnega juga, kjer se katoličani soočajo s pregoni in grožnjami, zlasti islamističnimi, kot tudi konkurenco protestantskih skupin.

Sinoda, prva po letu 1974, bo potekala do 28. oktobra, 262 udeležencev - cerkvenih funkcionarjev z vsega sveta - pa si bo prizadevalo najti način za "novo evangelizacijo" v času, ko kristjani izgubljajo vpliv v Evropi, v nekaterih delih sveta pa so žrtve diskriminacije, še navaja STA.