Na sledi Litvinenkovim morilcem

Britanski preiskovalci, ki v Moskvi raziskujejo ozadje smrti nekdanjega ruskega vohuna Litvinenka, so obiskali osrednjo moskovsko ustanovo za zdravljenje radiacijskih bolezni.

Objavljeno
11. december 2006 17.42
Ruski poslovnež in nekdanji pripadnik tajne službe KGB Dmitrij Kovtun
Moskva/Hamburg - Britanski preiskovalci, ki raziskujejo ozadje zastrupitve in smrti nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka so obiskali moskovsko bolnišnico, ki je specilizirana za zdravljenje primerov radioaktivnega sevanja, t.i. Bolnišnico št. 6. Tam naj bi zaslišali ključno osebo v zadevnem primeru, ruskega poslovneža in nekdanjega agenta tajne službe KGB Dmitrija Kovtuna. V isti bolnišnici so zdravniško pregledali tudi ruskega poslovneža in nekdanjega agenta tajne službe KGB Andreja Lugovjeva, ki naj bi ga britanski in ruski preiskovalci prav tako zaslišali. Podrobnosti o tem niso hoteli razkriti niti v uradu ruskega generalnega tožilstva, ki usmerja program britanskih preiskovalcev v Moskvi, niti na britanskem veleposlaništvu.

Britanskega veleposlanika Anthonyja Brentona so videli, kako je v družbi britanskih preiskovalcev obiskal urad ruskega generalnega tožilstva, nekaj ur pozneje pa so britanski preiskovalci obiskali Bolnišnico št. 6.

Bolnišnica št. 6 je osrednje zdravstvena ustanova za zdravljenje primerov radijskega sevanja v Moskvi, kjer so zdravili tudi žrtve sevanja v Černobilu, prav tako so tam pregledali tudi potnike, ki so leteli z letali prevoznika British Airways na relaciji Moskva-London, na katerih so našli sledi radioaktivnega sevanja. Britanski preiskovalci, ki so pripotovali v rusko prestolnico že 4. decembra, so si že od prihoda neuspešno prizadevali zaslišati Logovjeva. So pa medtem zaslišali njegovega kolega Dmitrija Kovtuna.

Nemški preiskovalci so se usmerili na Kovtuna potem, ko so odkrili sledi radioaktivnega polonija 210 – elementa, ki je ubil Litvinenka – na več krajih v Hambrugu, kjer se je zadrževal Kovtun. Kovtun je obiskal Hamburg, kjer živi njegova bivša žena, na predvečer njegovega potovanja v London, kjer se je 1. novembra sestal z Litvinenkom. Litvinenko je trdil, da je zbolel po srečanju s Kovtunom, tri tedne pozneje pa je umrl. Ruski preiskovalci trdijo, da so tudi pri Kovtunu diagnosticirali radiacijsko bolezen. Lugovjev pa je znanikal, da bi bila bodisi on bodisi Kovtun kakorkoli vpletena v Litvinenkovo smrt.