Na sodišču v Beogradu dobil spor proti JLA

Nekdanjo JLA je Ivica Bačić tožil zaradi odvzetega avtomobila in osebnih predmetov oktobra 1991 v Kninu.

Objavljeno
20. september 2012 12.33
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Hrvat Ivica Bačić je po desetih letih na sodišču v Beogradu dobil spor proti nekdanji JLA, ki jo je tožil zaradi odvzetega avtomobila in osebnih predmetov oktobra 1991 v Kninu. Hrvaški mediji, ki jih povzema Slovenska tiskovna agencija, ocenjujejo, da je pravnomočna beograjska sodba lahko zgled tudi ostalim žrtvam, da zahtevajo nadomestilo za škodo v vojni.

Bačića so pripadniki jugoslovanske armade prijeli v začetku oktobra 1991 in ga priprli v kninskem zaporu zaradi suma, da je kot pripadnik takratnega hrvaškega zbora ljudske garde (ZNG) dezerter in vohun. Bačić je namreč konec julija 1991 prestopil iz JLA v hrvaške vojaške enote. Po prijetju so zasegli Bačićev avtomobil znamke renault 19, radijsko postajo, potni list, kasetofon, dve kaseti in usnjeno torbo, kot je JLA zabeležila v potrdilu o odvzetih predmetih, ki ga je podpisal častnik JLA Milorad Grubač.

Bačića so po pisanju STA izpustili iz zapora novembra 1991 med eno izmed zamenjav ujetnikov s hrvaške in srbske strani. Sodni postopek je sprožil še med vojno, leta 1994, ko Hrvaške in Srbija še nista imeli vzpostavljenih diplomatskih odnosov. Sojenje se je začelo leta 2002.

Beograjsko sodišče je naložilo, da bodo nekdanjem hrvaškem ujetniku morali nadomestiti škodo, ki so jo ocenili na 22.000 evrov. »Tisto, kar se je zdelo nemogoče, je na koncu uspelo,« je ocenila Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.