Na spletu novi posnetki Huseinovega trupla

Na spletu so se pojavili novi posnetki trupla strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina. V sunitski četrti v središču Bagdada že četrti dan potekajo ostri spopadi.

Objavljeno
09. januar 2007 13.33
Truplo Sadama Huseina
agdad - Na spletu so se danes pojavili novi posnetki trupla strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina. Posnetki, narejeni na skrivaj s kamero na telefonu, ki prikazujejo Huseinove posmrtne ostanke kmalu po obešenju 30. decembra, bodo verjetno sprožili nov val razburjenja v Iraku. Medtem se v omenjeni državi še vedno nadaljuje nasilje.

27 sekund dolg posnetek se prične s Huseinovim truplom, pokritim z rjuho. Ko se kamera približa glavi, nekdo rjuho odmakne in razgali Huseinovo glavo, povsem zasukano v eno stran, ter veliko krvavo rano na njegovem vratu. Na posnetku je moč slišati tudi glasove, očitno avtorjev posnetka.

Gre za že drugi na skrivaj narejeni posnetek Huseinove usmrtitve. Tako kot prvi posnetek, ki je prikazoval samo obešenje, bo po pričakovanju tudi danes objavljeni posnetek sprožil val ogorčenja zaradi obravnave posmrtnih ostankov nekdanjega iraškega predsednika.

Spopadi v sunitski četrti

Medtem pa so se v središču Bagdada danes nadaljevali ostri spopadi med iraško vojsko in ameriškimi vojaki na eni strani in iraškimi uporniki na drugi strani. Spopadi v sunitski četrti Haifa Alavi potekajo že četrti dan zapored, za zdaj pa ni znano, kdo je v nasilje vpleten. V omenjeni četrti so v času režima Sadama Huseina stanovali številni visoki vladni predstavniki, nedaleč proti severu pa se nahaja močno varovana zelena cona.

Po navedbah iraške policije so spopadi izbruhnili, ko so oboroženi neznanci napadli nadzorne točke iraške vojske v omenjeni četrti, iraški vojaki pa so nato na pomoč poklicali ameriške vojake. Slednji so blokirali ceste in skupaj z iraškimi silami napadali hiše, v katerih so iskali upornike. Po podatkih iraškega obrambnega ministrstva so pri tem aretirali 11 ljudi, od tega sedem Sircev.

Ameriška vojska pa je v elektronskem sporočilu zapisala, da ameriške sile nadaljujejo z operacijami "čiščenja" v Bagdadu in drugod po Iraku ter da bodo več podatkov javnosti posredovali kasneje danes.