Na spletu objavili Bolivijski dnevnik Che Guevare

Slavni revolucionar je omenjeni dnevnik pisal od januarja do oktobra 1967, ko je poskušal zanetiti revolucijo v Boliviji.

Objavljeno
10. oktober 2012 11.30
ap*Cuba Soccer Mania
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

La Paz − Bolivijski raziskovalec Carlos Soria Galvarro je na spletu objavil kopijo dnevnika, ki ga je tik pred smrtjo v Boliviji pisal slavni revolucionar argentinskega rodu − Ernesto Che Guevara.

Che Guevara je omenjeni dnevnik pisal od januarja do oktobra 1967, ko je poskušal − sicer neuspešno − zanetiti revolucijo v Boliviji. Tam so ga bolivijske sile oktobra 1967 tudi ubile.

Bolivija je dnevnik po njegovi smrti vrnila Kubi, kjer so ga objavili leta 1968. Objavljeno besedilo se sicer nekoliko razlikuje od originalne različice − po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zato, ker so pred objavo Chejev zapis nekoliko izčistili.

Kot je pojasnil Soria Galvarro, sicer pisec petih knjig o slavnem revolucionarju in času, ki ga je preživel v Boliviji, je hotel z objavo dnevnika doseči, da bi bil ta zgodovinski dokument dostopen vsem. »Zdaj lahko vsi vidijo virtualno podobo tega, kar je [Che Guevara] zapisal sam,« je dejal Soria Galvarro.

Do zdaj objavljeni Chejevi zapisi so bili v javnosti sicer zelo dobro sprejeti. Bolivijski dnevnik se je dobro prodajal in so ga večkrat ponatisnili, po Motoristovem dnevniku, spominih na popotovanje po Latinski Ameriki, pa so posneli celo istoimenski film. Poleg tega so na Kubi junija lani izdali do takrat še neznani dnevnik, ki ga je Che pisal med kubansko revolucijo. Tako imenovani Dnevnik bojevnika pokriva obdobje med letoma 1956 in 1958. Začne se s prihodom Che Guevare na Kubo na ladji Granma, na kateri sta pripotovala tudi brata Fidel in Raul Castro, pokriva pohod z vzhodne strani otoka do prestolnice in konča tik pred koncem revolucije, le nekaj dni preden je revolucionarna Organizacija 26. julij zrušila režim Fulgencia Batiste.