Na splošno poštene, a ne povsod svobodne

Volitve v Afganistanu so bile na splošno dobre in poštene, vendar pa v nekaterih delih države zaradi nasilja in zastraševanja niso bile svobodne, je sporočil Philippe Morillon, vodja misije EU, ki je nadzorovala potek četrtkovih predsedniških volitev.

Objavljeno
22. avgust 2009 15.59
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Kabul - Volitve v Afganistanu so bile na splošno dobre in poštene, vendar pa v nekaterih delih države zaradi nasilja in zastraševanja niso bile svobodne, je sporočil Philippe Morillon, vodja misije EU, ki je nadzorovala potek četrtkovih predsedniških volitev.

Morillon je na novinarski konferenci poudaril, da je še prezgodaj za ocene predsedniških in pokrajinskih volitev. Pri tem se je vzdržal ocene, ali so bile volitve kredibilne, in dejal, da se je proces šele začel.

 

"Lahko rečemo, da je to zmaga, zmaga za afganistansko ljudstvo," je dejal vodja misije EU in dodal, da je bila grožnja talibov glede sabotaže volitev "resnična".

 

Drugi neodvisni opazovalci so opozorili, da bi lahko bila volilna udeležba na jugu države, kjer so talibi zelo močni, nizka. V Kandaharju in Helmandu bi se lahko gibala med desetimi in 30 odstotki. Misija EU pa je sporočila le, da je bila volilna udeležba na severu države bistveno višja kot na jugu.

 

Vodilna domača skupina za opazovanje volitev je medtem danes sporočila, da so skrajneži dvema volivcema v četrtek v Kandaharju odrezali prst. "Ne vemo, kdo je bil odgovoren, vendar pa vemo, da so talibi grozili s tem," je dejal vodja skupine Nader Nadery.

 

Afganistanci, ki so se udeležili volitev, so morali kazalce pomočiti v črnilo, da bi preprečili dvojno glasovanje. Črnilo je ljudi tako izdalo, da so se udeležili volitev.

 

V Afganistanu so v četrtek potekale druge predsedniške volitve po padcu talibijskega režima leta 2001. Volitve so potekale ob strogih varnostnih ukrepih, minile pa so relativno mirno in brez večjih napadov talibov. Zmago na volitvah sta razglasila tako sedanji predsednik Hamid Karzaj kot tudi njegov glavni tekmec Abdulah Abdulah.