Na Srbkinjah in Srbih preizkušali nevaren botoks

Tisti, ki so si ga dali vbrizgati, morajo biti pozorni na posebne znake, saj je lahko smrtno nevaren.

Objavljeno
30. oktober 2011 09.00
Posodobljeno
30. oktober 2011 13.15
P. P.
P. P.

Ameriški proizvajalec botoksa Alergan je priznal, da je lani v medicinske namene, za kar ni imel dovoljenja, preizkušal botoks v Srbiji, Indiji, na Poljskem, v Egiptu, Libanonu in Turčiji. Po podatkih televizije CBS je ta proizvajalec nezakonito oglaševal uporabo boteksa za zdravljenje migrene, parkinsonove bolezni, bolezni mehurja, razširjene prostate, poškodb hrbtenjače v svoji domovini, sočasno pa je izvajal poskuse na pacientih, ki imajo ta obolenja, tudi v Srbiji in preostalih naštetih državah. To pa ni edini prekršek, saj je množična uporaba botoksa v srbski kirurgiji prepovedana.

Le kot dopolnilo, ne pa zdravilo

Srbski predstavnik za zdravila, Aleksandar Tucović, je povedal, da je botoks v Srbiji registriran le kot dopolnilo, ne pa kot zdravilo. Uporaba botoksa brez dovoljenja države je seveda nelegalna, saj je lahko škodljiva in nevarna.

Tiste, ki so si dali vbrizgati omenjeni botoks, pozivajo, naj se ob vsaki nenavadni spremembi – glavobolu, če bi se jim začele zapirati veke ali bi jih dušilo, če bi jim uhajal urin – nemudoma odpravijo k zdravniku, ker je botoks lahko tudi smrtno nevaren, piše Kurir.