Na Tajvanu še vedno pogrešajo skoraj 500 ljudi

Na Tajvanu dva tedna po uničujočem tajfunu Morakot še vedno pogrešajo več kot 460 ljudi. Tajfun, ki je sprožil zemeljske plazove in poplave, je terjal več kot 150 potrjenih smrtnih žrtev.

Objavljeno
21. avgust 2009 11.16
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Taipei - Na Tajvanu dva tedna po uničujočem tajfunu Morakot še vedno pogrešajo več kot 460 ljudi. Tajfun, ki je sprožil zemeljske plazove in poplave, je terjal več kot 150 potrjenih smrtnih žrtev.

 

Število smrtnih žrtev je uradno 153, še 464 ljudi pa pogrešajo. Te številke so blizu svarilu tajvanskega predsednika Ma Ying-jeouja, ki je pred dnevi dejal, da bi lahko število smrtnih žrtev Morakota preseglo 500.

 

Tajvanske oblasti si sedaj pospešeno prizadevajo obnoviti uničeno. Tajvanska vlada je v četrtek sprejela posebni proračun v višini 100 milijard tajvanski dolarjev (3,12 milijarde ameriških dolarjev) za soočanje s posledicami tajfuna.

 

Medtem se tajvanske oblasti soočajo z vedno bolj glasnimi kritikami na računa prepočasnega odziva vlade na naravno katastofo, ki bi se lahko  spremenile tudi v lov na čarovnice. Zaradi ravnanja ob Morakotu je predsedniku Maju podpora padla na 16 odstotkov.

 

Trije člani vlade - obrambni minister, sekretar vlade in namestnik zunanjega ministra, so ponudili odstope, a za zdaj ostajajo na položajih. Premier Liu Chao-shiuan je sicer namignil, da je preoblikovanje vlade v prihodnjem mesecu neizogibno, pri čemer bi lahko bil na kocki tudi njegov položaj.