Na ulicah Budimpešte 200.000 protestnikov

Ob obeleževanju madžarskega državnega praznika se je v centru Budimpešte zbralo 2000.000 ljudi. Protestni shod je minil brez incidentov, nemiri skrajnežev so izbruhnili šele proti večeru.

Objavljeno
15. marec 2007 22.00
Pozivi protestnikov namenjeni predvsem medijem
Budimpešta - Ob obeleževanju madžarskega državnega praznika, posvečenega spominu na revolucijo leta 1848, se je danes zbralo okoli 200.000 pripadnikov opozicijske stranke Fidesz, njihovo zborovanje pa je večinoma potekalo brez incidentov. Voditelj stranke Viktor Orban je v govoru primerjal sedanje razmere s situacijo leta 1848 in poudaril, da se ljudstvo tudi danes ne bo pustilo ustrahovati. V Budimpešti pa se je medtem zbralo okoli tisoč skrajnežev, ki jih je pregnala policija.

"Današnja vlada je začela vojno proti lastnemu narodu," je poudaril Orban in dodal, da "se ljudstvo tudi danes ne bo pustilo prestrašiti". Ob tem je napovedal, da bodo volivci na referendumu konec leta imeli priložnost zavrniti nekatere od vladnih politik. "Referendum je obvezujoč: vlada naredi, kar ljudje zahtevajo ali pa bo odstranjena," je poudaril Orban, ki je madžarski "aristokratski vladi" pripisal krivdo za probleme države.

Voditelj največje opozicijske stranke je kritiziral tudi prizadevanja premiera Ferenca Gyurcsanyja, da bi okrepili odnose z Rusijo. "Ne pozabimo, da nafta sicer prihaja z Vzhoda, svoboda pa z Zahoda," je poudaril Orban potem, ko je vlada uvedla višje davke, neposredna plačila nekaterih zdravstvenih uslug, šolnine in zmanjšanje subvencij. Protesti proti sedanji socialistični vladi so se sicer začeli že lansko jesen, povzročile pa so jih informacije, da je premier pred parlamentarnimi volitvami aprila lani ljudstvu lagal o stanju gospodarstva v državi.

V središču Budimpešte nemiri

V središču Budimpešte so medtem izbruhnili protesti več kot tisoč desničarskih skrajnežev. Zaradi nemirov so na kraj dogajanja že prišle policijske okrepitve, ki so protestnike pregnale s pomočjo solzilca. Protestniki so zahtevali izpustitev dveh skrajnežev, ki jih je policija odpeljala na zaslišanje.

Po dokaj mirnem začetku proslavljanja državnega praznika so protesti sicer najprej izbruhnili popoldne ob Donavi ob spomeniku Sandorja Petoffija, madžarskega pesnika, ki je sonarodnjake pozival, naj se uprejo avstrijski oblasti v času Habsburžanov. Zbrani so župana Gaborja Demszkyja med govorom obmetavali z jajci in steklenicami, zato so na prizorišče prišle varnostne sile, ki so poskušale župana zaščititi.

Protestniki so se že pred tem zbrali pred narodnim muzejem in parlamentom, kjer so zahtevali odstop premiera Gyurcsanyja. Predstavniki vlade so sicer že pred tem posvarili, da desničarski skrajneži načrtujejo napade na vladne cilje, policija pa je v zadnjih tednih odkrila tudi večjo količino orožja in aretirala moškega, ki je posedoval 80 steklenic, napolnjenih z bencinom.