Po nemirih na ulicah Oaklanda danes mirno

V sredo so se protesti proti nasilju finančnega kapitalizma sprevrgli v izgrede.

Objavljeno
04. november 2011 09.26
Posodobljeno
04. november 2011 10.49
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Oakland, Kalifornija - Na ulicah pristaniškega mesta, ki šteje okoli 400.000 prebivalcev, je danes mirno. V sredo je skupina tisočih - po ocenah policije 7.000, po ocenah lokalnih medijev pa 20.000 - marširala iz središča Oaklanda proti pristanišču. Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma se se kmalu sprevrgli v nasilje; policija je protestnike napadla s solzivcem.

»Dokler niste prišli, je bilo mirno,« je po pisanju Al Džazire protestnik kričal policistom. Več kot sto protestnikov so včeraj priprli, osem jih je bilo ranjenih. Za izgrede je lokalna oblast obtožila anarhiste.

Protestniki so uspeli blokirati peto največje pristanišče v ZDA. Tim Simons, eden od organizatorjev protestov, je za katarski medij dejal, da se je policija na protestnike spravila zaradi »nove okupacije«. Protestniki so namreč zasedli opuščeno stavbo, ki je bila v lasti propadle banke, in jo spremenili v socialni center. »Z naše strani ni bilo nobenih provokacij - razen zavzetja stavbe. Vse je potekalo povsem mirno, dokler na prizorišče ni prišla policija.« Zatem je okolico pristanišča zajela tema - dva dni po protestih ni jasno, ali je bila javna razsvetljava izklopljena namerno ali ne.

Protesti v Oaklandu so se zaostrili prejšnji teden, ko je policija nasilno razgnala protestnike s kraja kampiranja pred mestno hišo in pri tem med drugim ranila iraškega vojnega veterana Scotta Olsona. Protestniki so v sredo v mestu organizirali splošno stavko, tudi s podporo županje Jean Quan.

Podpore župana pa ne uživajo protestniki v New Yorku, kjer so ti z gibanjem Okupirajmo Wall Street začeli. Danes jih v newyorškem parku Zuccotti vztraja nekaj sto - kljub temu, da so jim gasilci zaplenili generatorje za ogrevanje.