Na ulicah več deset tisoč ljudi: »Umaknite škodljivi zakon!«

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona vodilo v nadaljnjo erozijo sodne neodvisnosti ter da se »dolga roka oblasti Pekinga« vmešava v politiko Hongkonga.

Objavljeno
16. junij 2019 12.46
Posodobljeno
16. junij 2019 13.38
Protestniki želijo, da sporni zakon popolnoma umakne. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
STA
STA
Na ulicah Hongkonga se je kljub odločitvi vlade, da začasno ustavi postopek sprejemanja zakona o izročanju, danes znova zbralo več deset tisoč protestnikov. Organizatorji želijo nadaljevati pritisk na voditeljico vlade Carrie Lam, da bi sporni zakon o izročanju osumljencev za kazniva dejanja Kitajski popolnoma umaknila.

Protestniki so se že davi začeli zbirati na osrednjem trgu Victoria, nato pa krenili proti parlamentu v središču mesta. Mnogi oblečeni v črno in z belimi rožami so med pohodom vzklikali »Umaknite škodljivi zakon!« in nosili napise »Ne izročanju«.

Organizatorji upajo, da se bo tako kot minulo nedeljo, ko je potekal množičen protestni shod proti zakonu, tudi danes zbralo več kot milijon ljudi.

Vodja Pekingu naklonjene vlade Hongkonga Carrie Lam je v soboto sporočila, da je vlada začasno ustavila postopek sprejemanja zakonodaje o izročanju osumljencev celinski Kitajski, zaradi katerega so pred dnevi izbruhnili protesti. Za kako dolgo bodo ustavili postopek, se vlada še ni odločila. Protestniki želijo, da sporni zakon popolnoma umakne.

image
Protestniki želijo, da sporni zakon popolnoma umakne. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters


»Odgovor Carrie Lam ni preveč iskren. Vedoč, da vlada ne bo umaknila zakona, sem se odločil, da pridem danes na protest,« je dejal 39-letni Terence Shek, ki je na protestni shod prišel z otroki.

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona vodilo v nadaljnjo erozijo sodne neodvisnosti ter da se »dolga roka oblasti Pekinga« vmešava v politiko Hongkonga, te nekdanje britanske kolonije, ki je leta 1997 znova prešla pod Kitajsko, a ohranila določeno avtonomijo. Pri tem izpostavljajo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom sodijo na celinskem delu Kitajske.