Na ulicah Zagreba več tisoč protestnikov

Na današnjih večernih mirnih protivladnih protestih v Zagrebu se je zbralo več tisoč ljudi, največ doslej. Medijski portali sicer poročajo o okoli 10.000 ljudeh, vendar so v zadnjih dneh s številkami, tako kot danes, zelo pretiravali.

Objavljeno
04. marec 2011 22.37
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Protestniki so tudi tokrat uporabili običajno taktiko premikanja po mestu in utrujanja policije. S Cvjetnega trga so se podali proti »prepovedanemu« Markovemu trgu, kjer je sedež vlade in se ustavili ob policijski blokadi, pa nato protestirali pred sedežem HDZ. Protestirali so še pred zavodom za zaposlovanje, pa pred Hrvaško radiotelevizijo (kar menda ni bilo načrtovano, razjezila pa jih je vest, da je HTV v osrednjem dnevniku sporočila, da se je zbralo le 1500 protestnikov) in kjer so zahtevali odhod osovražene urednice informativnega programa Hloverke Novak-Srzić (ki je blizu HDZ). Protestirali so tudi pred zgradbo medijskega koncerna EPH, ki izdaja Jutarnji list z vzklikanjem, da so »poneumili narod«.

Protesti potekajo mirno in se bodo ponoči nadaljevali. Do edinega incidenta je prišlo, ko so se znašli ob avtu tiskovnega predstavnika vlade
Mladena Pavića, ki ga je eden od protestnikov pljunil. Kakor kaže, pa je pobudnik protestov Ivan Pernar ostal brez vodilne vloge, saj so ga z negodovanjem umaknili s čela kolone, ki se ji je med protesti pridružil. Večina protestnikov sodi, da vse kar dela, dela zaradi samopromocije, hkrati pa se ne strinjajo z njegovimi izjavami in konfuznimi zahtevami.

Protestniki so povzročili več prometnih zastojev, a hude krvi ni, saj jih vozniki podpirajo s hupanjem. Tudi tokrat protestniki vzklikajo zoper
premierko Jadranko Kosor (»Jadranka, vsega je konec«), HDZ (»HDZ lopovi«) in notranjega ministra Tomislava Karamarka, ki jih je pred dnevi označil za »indijance«. Zato vsake se vsake toliko časa oglašajo z bojnimi indijanskimi kriki. Zahtevajo odhod vlade in volitve.

Predvideva se, da bodo tudi danes ponoči skušali še enkrat priti v bližino Markovega trga, kjer je sedež vlade in za tem še čim bližje premierkinemu stanovanju.