Na volišča že s 16 leti

Avstrijska vlada je znižala starostno mejo za pridobitev volilne pravice z dosedanjih osemnajst na šestnajst let. Znižanje sicer velja zgolj za pravico glasovanja, ne pa tudi za pravico kandidiranja.

Objavljeno
19. marec 2007 07.00
Opozicijski voditelj Alfred Gusenbauer
Dunaj – Avstrijska vlada je znižala starostno mejo za pridobitev volilne pravice z dosedanjih osemnajst na šestnajst let. Znižanje sicer velja zgolj za aktivno volilno pravico (pravico glasovanja), ne pa tudi za pasivno volilno pravico (pravico kandidiranja). Pri slednji ostaja starostna meja še naprej izenačena s polnoletnostjo. Kljub temu avstrijska vlada z omenjenim sklepom orje ledino v Evropi, saj je vsepovsod na starem kontinentu za udeležbo na državnih volitvah predpisana starost osemnajstih let.

Z znižanjem starostne meje želi avstrijska vlada povečati participacijo mladih pri političnem odločanju. Znižanje po besedah kanclerja Alfreda Gusenbauerja predstavlja izziv za avstrijski šolski sistem, ki bo moral mlade ustrezno pripraviti na uresničevanje njihove državljanske pravice.

Ljudska stranka je znižanju starostne meje vrsto let nasprotovala, češ da bi to privedlo do vdora političnih strank v šolski sistem. Vanj je privolila šele, ko je socialdemokratska stranka v zameno pristala na uvedbo možnosti glasovanja po pošti tudi znotraj Avstrije. Obe novosti predstavljata del vladnega reformnega paketa.

Naslednja sestavina reformnega paketa je podaljšanje zakonodajnega obdobja s sedanjih štirih na pet let. Podaljšanje bo stopilo v veljavo šele z naslednjimi državnozborskimi volitvami. Vladi naj bi omogočilo, da bo lahko več časa posvetila stvarnemu delu in manj pripravam na volitve. Predvolilni boj ne bo zaradi tega sicer nič krajši, le predvolilna obdobja bodo redkeje posejana. Spremembe podpirajo vse parlamentarne stranke, zato jih bo državni zbor predvidoma sprejel še pred poletjem.

Več o tem v ponedeljkovem tiskanem Delu