Na volitvah na Norveškem zmagala desnica

Dve leti po Breivikovem napadu je odprta pot za koalicijo med konservativci in populistično stranko, ki nasprotuje priseljevanju.

Objavljeno
10. september 2013 00.56
Norway Election
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Oslo - Na današnjih parlamentarnih volitvah je Norveška doživela zasuk v desno, saj so štiri desnosredinske stranke pod vodstvom Konservativne stranke dobile 93 od 169 sedežev, kažejo prve uradne projekcije. S tem se je dve leti po krvavih napadih Breivika odprla pot za koalicijo med konservativci in populistično stranko, ki nasprotuje priseljevanju.

Levosredinska vladna koalicija premiera Jensa Stoltenberga je dobila 75 sedežev, ekstremna levičarska stranka enega, kažejo prve uradne projekcije vladnega statističnega urada po zaprtju volišč.

Podoben izid, kot ga kažejo podatki po preštetih 22,2 odstotka glasov, so sicer napovedovale že javnomnenjske ankete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prepričanost v zmago je danes ob oddaji glasu znova izrazila tudi vodja Konservativne stranke Erna Solberg. »Prepričana sem, da bomo imeli nesocialistično vlado, če bo danes zmagala nesocialistična večina,« je dejala ob glasovanju v domačem Bergnu.

Napovedala je že tudi, da namerava sestaviti koalicijo iz štirih strank s Stranko napredka, liberalci in krščanskimi demokrati. »Imamo štiri, pet tednov za oblikovanje nove vlade,« je napovedala časovnico za pogajanja s potencialnimi koalicijskimi partnerji.

Nova vlada bo po njenih besedah oblikovana nekje sredi oktobra, ko bo odhajajoča vlada predstavila svoj proračun.

V vlado bi tako prvič vstopila desničarska populistična Stranka napredka, ki v 40 letih obstoja še ni bila na oblasti. Skozi čas si je sicer pridobila ugled, a se mnogi volivci ob njej še vedno zdrznejo. Nekoč - do leta 2006 - je bil njen član tudi desničarski terorist Anders Behring Breivik, ki je pred dvema letoma na Norveškem pobil 77 ljudi. Stranka je njegovo dejanje obsodila in nekoliko utišala svojo protiislamsko retoriko, kljub temu pa še naprej zagovarja zelo strogo politiko do priseljencev, ki jih je lani v državo prišlo okoli 70.000, od tega 25.000 izven Evrope.

Po prvih uradnih projekcijah je stranka, ki jo vodi Siv Jensen, dobila 30 poslancev, kar je sicer enajst manj kot jih je dobila leta 2009, a bi s tem postala tretja najmočnejša stranka v parlamentu.

Rdeče-zelena koalicija laburističnega premiera Jensa Stoltenberga se bo tako po dveh štiriletnih mandatih najverjetneje poslovila.

Uradni rezultati bodo objavljeni v torek.