Na vrhu Apeca pozivi k tesnejšemu sodelovanju v regiji

Voditelji 21 držav članic naj bi razpravljali tudi o ciljih za zmanjšanje trgovinskih in investicijskih ovir.

Objavljeno
07. oktober 2013 19.22
INDONESIA-APEC-SUMMIT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Denpasar - Indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je danes na Baliju odprl vrh Organizacije za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec) s pozivom za tesnejše sodelovanje v regiji. Voditelji 21 držav članic naj bi v luči upočasnjevanja gospodarstva v regiji med drugim razpravljali o ciljih za zmanjšanje trgovinskih in investicijskih ovir.

»Vsi čutimo bolečino krize,« je dejal Yudhoyono. »Zato je pomembno, da razvijemo tesnejše sodelovanje s ciljem pospešitve gospodarske rasti in globalnega okrevanja,« je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Med glavnimi temami srečanja je nadaljevanje pogovorov v smeri potrditve sporazuma o t. i. transpacifiškemu partnerstvu, novem prostotrgovinskem sporazumu, ki bi zajel 12 ali več držav iz regije.

Na vrhu, ki se bo končal v torek, naj bi zbrani voditelji po pričakovanjih sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri se bodo zavezali za podaljšanje veljavnosti dogovora iz leta 2008, da ne bodo postavljali novih ovir trgovini in investicijam.

Voditelji sicer razpravljajo o trgovini, energiji, varnosti in priložnostih za druge vrste sodelovanja. Gre za tako imenovane cilje iz Bogorja za bolj odprto trgovino ter investicije za razvite in manj razvite članice Apeca posebej. Ti cilji so bili sprejeti leta 1994 na vrhu v indonezijskem Bogorju.

Med drugim naj bi se že dogovorili za boljše sodelovanje na področju boja proti korupciji, še danes naj bi imeli na dnevnem redu olajšanje pridobivanja viz.

Med voditelji, ki se udeležujejo srečanje so kitajski predsednik Xi Jinping, japonski premier Šinzo Abe in avstralski premier Tony Abbott. Še danes na Baliju pričakujejo tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ameriški predsednik Barack Obama je udeležbo na srečanju odpovedal zaradi domače politične krize glede proračuna, ki je vodila v delno zaprtje vlade. Zastopa ga zunanji minister John Kerry.

V odsotnosti voditelja ZDA je sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP večino pozornosti ukradla Kitajska. V težko pričakovanem govoru je predsednik drugega največjega gospodarstva danes ponudil roko sosedam.

Kot je dejal, Kitajska in azijsko-pacifiška regija potrebujeta druga drugo za uspeh, kljub ozemeljskim sporom in napetostim z Washingtonom pa je po njegovih besedah dovolj prostora za vse.

»Kitajska se ne more razvijati v izolaciji od azijsko-pacifiške regije, ta pa ne more uspevati brez Kitajske«, je na vrhu Apeca dejal Xi. Kot je dodal, bo »Kitajska trdno podpirala mir in stabilnost v regiji. Brez miru je možnost razvoja izključena,« je zatrdil.

Glede upočasnjevanja kitajske gospodarske rasti je dejal, da »ni nič prišlo kot presenečenje« ter da upočasnjevanje poteka »mirno« in na nadzorovan način.