Na vrhu G20 brez enotnega stališča glede Sirije

Voditelji G20 skupnega stališča o razmerah v Siriji, ki jo že dve leti in pol pretresa državljanska vojna, niso sprejeli.

Objavljeno
06. september 2013 13.34
RUSSIA-G20-SUMMIT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

16.50: Ruski in ameriški predsednik Vladimir Putin in Barack Obama sta se danes vendarle sestala ob robu vrha skupine G20 v ruskem Sankt Peterburgu. Voditelja na srečanju nista presegla razlik glede krize v Siriji.

***

Sankt Peterburg − V ruskem mestu Sankt Peterburg se danes zaključuje dvodnevni vrh voditeljev članic gospodarsko najpomembnejših držav in EU − skupine G20. Čeprav so bile kot glavne teme srečanja predvidene zagon svetovne gospodarske rasti, zaposlovanje in zlom utaje davkov, je razprave v nekdanji carski palači na obalah Finskega zaliva zaznamoval tudi konflikt v Siriji.

Voditelji skupine držav, ki predstavljajo 85 odstotkov svetovnega BDP-ja in dve tretjini prebivalstva, so v skladu s predlogom gostitelja srečanja, ruskega predsednika Vladimirja Putina, o Siriji razpravljali na sinočnji večerji, pogovor pa se je zavlekel v jutro. Skupnega stališča o razmerah v Siriji, ki jo že dve leti in pol pretresa krvava državljanska vojna, v kateri je umrlo več kot 110.000 ljudi, več kot šest milijonov pa je bilo pregnanih z domov, kot poroča tiskovna agencija AFP, niso dosegli.

Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, se je na večerji pokazala raznolikost mnenj. »Nekatere države so se zavzemale za nagle ukrepe, pri tem pa spregledale legitimne mednarodne institucije. Druge države so pozivale, naj mednarodna skupnost ne razvrednoti mednarodnega prava in ne pozabi, da ima zgolj varnostni svet Združenih narodov pravico, da se odloči o uporabi sile,« je dejal.

Največ razhajanj je sicer, pričakovano, med Rusijo in Združenimi državami Amerike. Washington, ki režim sirskega predsednika Bašarja al Asada obtožuje uporabe kemičnega orožja, si prizadeva za vojaško posredovanje, Moskva pa po drugi strani temu odločno nasprotuje.

Kot piše naša moskovska dopisnica Polona Frelih, se sicer zdi, da ruska linija zmaguje proti ameriški, saj so tudi odzivi vodilnih evropskih predstavnikov kar se tiče vojaškega posredovanja zelo mlačni. »Napad s kemičnim orožjem je brez dvoma zločin proti človečnosti, vendar vojaška akcija ne bo vodila v reševanje krize. Samo politična rešitev lahko konča strašno prelivanje krvi, kršitve človekovih pravic in uničevanje Sirije. Čeprav spoštujemo pozive k ukrepanju, menimo, da je to potrebno storiti v okviru Združenih Narodov,« je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. Podprl ga je tudi predsednik evropske komisije José Manuel Barroso, ki je dejal, da Evropska unija verjame v politično rešitev krize.

Zanjo se je zavzel tudi papež Frančišek, ki je Putinu poslal pismo, v katerem je svetovne voditelje v »srčnem apelu« pozval, naj presekajo Gordijski vozel in končajo »nesmiselna prizadevanja za vojaško rešitev krize v Siriji«. Izrazil je obžalovanje, ker že od začetka konflikta prevladujejo enostranski interesi, ki preprečujejo njeno reševanje. Kot edini se je dotaknil tudi dejstva, da je G20 sicer forum za reševanje gospodarskih problemov, zato je pozval k globalni finančni shemi, ki se bo ukvarjala z reševanje problematike lakote, osnovnega zdravstvenega varstva, pravice do stanovanja in zaposlitve.

Razmere v Siriji so tako povsem zasenčile včerajšnje srečanje, ali bodo tudi današnjega pa še ni znano. Voditelji skupine G20 bi se lahko namreč danes osredotočili predvsem na teme, ki so bile na agendi srečanja: gospodarska rast, trgovina, bančna transparentnost in boj proti utaji davkov.